Ga naar de inhoud

3 voordelen van sport

3 onbekende voordelen van sport om meer uit je leven te halen

Sterkere botten en spieren. Minder kans op allerlei ziekten. Een betere conditie. Dat sporten en bewegen goed is voor je lichaam weet je inmiddels wel. Maar bewegen kan je nog veel meer opleveren dan strakke billen en een sterk hart. Alleen staan de meeste mensen daar niet bij stil. Er zijn namelijk allerlei voordelen van sport om meer uit je leven te halen.

Sport kan je helpen om je werkgeluk te vergroten. Om meer rust in jezelf te creëren. Om je relaties te verbeteren. Om productiever en creatiever te werken. Kortom, slim sporten en bewegen kan je helpen om allerlei positieve veranderingen in je leven te realiseren – niet alleen op je zitvlak, maar op élk vlak. Hoe dat precies zit? Je leest het in deze blog!

sport voor je persoonlijke groei

1. Voordeel van sport: je leert jezelf beter kennen

Als je goed oplet, zie je hoe sport spiegelt wie je bent en hoe je denkt. Tijdens het sporten kom je jezelf namelijk tegen (net als tijdens het uitstellen ervan).

Het brengt sluimerende emoties naar de oppervlakte. Je favoriete positieve en negatieve gedachten worden duidelijk. Je sterke punten en valkuilen komen naar voren. Overtuigingen over jezelf en hoe dingen werken dringen zich op. Je merkt hoe je omgaat met verwachtingen, tegenslagen en successen.

Hieronder staan wat voorbeelden om dit toe te lichten.

8 voorbeelden van zelfinzicht door sport

1. Sport je telkens een tijdje heel intensief, waarna je het weer een hele tijd amper doet? Dan vind je het misschien op andere vlakken in je leven ook wel lastig om focus vast te houden. Of je hebt de neiging tot alles-of-niets denken: keihard ervoor gaan óf helemaal niet in actie komen.

2. Vind je sportiviteit iets wat je nu eenmaal in je hebt of niet? Dan geloof je op andere vlakken misschien ook wel dat vaardigheden en prestaties vooral voortkomen uit talent en aanleg (fixed mindset), in plaats van oefenen en leren (growth mindset). Bekijk ook de TEDtalk van onderzoekster Carol Dweck over de growth mindset.

3. Ben je tijdens het sporten vaak onzeker of je het goed doet, of twijfel je of je het wel kunt? Dan heb je op andere vlakken misschien ook wel minder vertrouwen in je eigen kunnen dan je zou willen.

4. Wil je wel sporten maar vind je het ongemakkelijk om tussen andere mensen in de sportschool te zitten of over straat te rennen? Dan ben je misschien veel bezig met wat anderen van je denken. Dat houdt je misschien wel tegen om meer je hart te volgen?

5. Sport je veel en voel je je schuldig als je een keertje mist of iets rustiger traint? Dan ben je misschien op andere vlakken ook wel heel streng voor jezelf. Naar kwaliteit streven of ambitieus zijn is prima, maar een onredelijk hoge lat leggen en jezelf afstraffen niet (lees meer over perfectionisme).

6. Wil je wel sporten, maar weet je nooit wat? Dan heb je op andere vlakken misschien ook moeite met kiezen – en houdt dat je tegen om actie te ondernemen (en resultaten te boeken).

7. Wil je wel sporten, maar vind je het lastig om tijd te maken vanwege je relatie / kinderen / baan / vrijwilligerswerk / de kat van de buren waar je op moet passen? Dan vind je het misschien op andere vlakken ook wel lastig om voor jezelf te kiezen en te doen waar jij behoefte aan hebt en wat jou verder helpt.

8. Raak je tijdens het sporten vaak enorm gefrustreerd, boos of verdrietig? Dan komen die emoties misschien wel ergens anders vandaan – en zorgt sporten er alleen voor dat ze vrijkomen. Hoewel sport een goede uitlaatklep kan zijn, los je er niet zomaar onderliggende problemen mee op. Misschien goed om die aan te pakken.

Weten hoe je, nu je deze zelfkennis hebt, sport gebruikt om te oefenen met helpende patronen? Lees deze blog met zeven redenen waarom sport goed is voor je persoonlijke groei en mentale gezondheid.

2. Voordelen van sport: je ontwikkelt betere gewoonten

In het boek ‘The Power of Habit: why we do what we do in life and business’ beschrijft Charles Duhigg hoe gewoonten ons leven vormen. Zo’n 40% van ons gedrag is volgens hem routinegedrag.

Sporten blijkt daarbij een zogenaamde key stone habit te zijn: een gewoonte die extreem veel invloed heeft op onze andere gewoonten. Als mensen (meer) gaan sporten – zelfs al vanaf één keer per week – gaan ze opvallend vaak ook gezonder eten, worden ze productiever op het werk, roken ze minder, hebben ze meer geduld met anderen, voelen ze zich minder gestrest en ga zo maar door.

Iets in sporten triggert dus verandering op allerlei andere vlakken die niets met sport te maken hebben. “Exercise spills over”, aldus een geciteerde onderzoeker in het boek van Duhigg. Oftewel, sporten maakt andere goede gewoonten gemakkelijker. En wie wil dat nu niet?

spillover effect van sport

3. Voordelen van sport: een gezonder en effectiever brein

Nog afgezien van de voordelen van sport voor zelfinzicht en het ontwikkelen van goede gewoonten: het is gewoon goed voor je hoofd (daarover lees je natuurlijk alles op Bewegenvoorjebrein.nl). Het helpt je om je fijner te voelen, je mentale weerbaarheid te vergoten, betere beslissingen te maken en een gezonder brein te krijgen. Ga je meer sporten? Dan is je brein blij met je! (Ook al zegt het soms iets als: “Ga naar huis, IK WIL NIET MEER.)

Sporten is op verschillende manieren goed voor je mentale gezondheid, zoals:

– Meer energie
– Een gezonder brein
– Een positieve invloed op hormonen
– Minder stress
– Minder angstklachten
– Beter slapen
– Meer ontspanning
– Betere concentratie

bewegen is goed voor je mentale gezondheid

Sport: veel positieve effecten op je leven

Kortom, sport levert zelfinzicht op, helpt om goede gewoonten te ontwikkelen en levert een gezonder brein op. Dat betekent dus ook dat sport je helpt om:

– Je relaties te verbeteren (bijvoorbeeld doordat je minder gestrest en ongeduldig bent, of doordat je beter aanvoelt wat je zélf echt wilt).
– Effectiever te werken (bijvoorbeeld doordat je triggers van uitstelgedrag weet te vermijden; patronen die je dankzij het sporten hebt ontdekt).
– Je werkgeluk te vergroten (bijvoorbeeld doordat je productiever bent dankzij een gezonder brein of je grenzen beter aangeeft dankzij het oefenen daarmee tijdens je trainingen).
– Je zelfvertrouwen te vergroten (bijvoorbeeld doordat je leert dat je meer in je hebt dan je dacht!).
– Krachtiger in je leven te staan (bijvoorbeeld doordat sporten je in een positieve ‘flow’ brengt, waarna je diezelfde energie ook meeneemt tijdens andere activiteiten).

Dus hierbij de uitnodiging: bekijk sport eens als méér dan een manier om je broekriem een gaatje strakker te krijgen. Zie het als een manier om meer uit je leven te halen – op álle levensgebieden. En het mooie is: als je er zó naar gaat kijken, kun je zomaar eens wat extra motivatie krijgen om je sportschoenen aan te trekken..

Auteur: Elianne Dummer
Meer lezen? www.yourmindmoves.nl/blogs

your mindmoves