Ga naar de inhoud

Sporten in de overgang

Ontspanning voorop

In een eerder Nieuwsartikel heb je kunnen lezen hoe hardlopen een goede routine is die je door de overgang kan helpen. Maar natuurlijk zijn er ook vrouwen die al hardlopen, en die in de overgang merken dat dat niet meer zo lekker gaat. In plaats van dat lopen dan helpt bij het mentale welzijn, wordt het een bron van frustratie. Hoe voorkom je dat, dus hoe zorg je dat lopen in de overgang een positieve rol blijft spelen? En waar ‘hardlopen’ staat, mag je ook een andere sport invullen.

We vroegen het Louise Cornelis en hieronder haar visie en aanpak.

Bijna alle loopsters gaan in de overgang door periodes dat het lopen niet meer is zoals voorheen. Ze hebben meer blessures, wisselvallige en onvoorspelbare prestaties, een sloom en log gevoel. Ze zijn dan wel eens geneigd er een schepje bovenop te doen. Meer lopen dus, of zware krachttraining (vaak aangeraden in de overgang!) erbij, of strenger worden met eten. Hoe begrijpelijk dat misschien ook is, het is niet de oplossing. Je lichaam, dat toch al uit balans is door de hormonale veranderingen, zet je zo nog meer onder druk. 

Kalm aan’?

Ook hoor je vaak dat je in de overgang kalm aan moet doen, dus alleen kort en rustig mag lopen. Maar ook dat is niet de oplossing. Want als je marathons of wedstrijden loopt, is dat een frustrerend advies: je bent de lol daarvan dan kwijt. En het is zonde van je fitheid.

Zoek ontspanning

Wat wél werkt, is om op zoek te gaan naar ontspanning, als tegenwicht tegen wat je lichaam al te verduren krijgt:

  • Ontspanning in je lopen, door terug te gaan naar waar hardlopen ooit voor je begonnen is: om de lol van buiten bewegen, de wind in je haren, de zon in je gezicht, de lol met de andere lopers, het bloed dat stroomt door je aderen. Zonder daarbij gericht te zijn op de meetbare prestatie: zonder tempodoel, zonder sporthorloge. Zo geef je hardlopen de gelegenheid het heilzame werk voor je hoofd te doen. Loop ook gerust hard of lang, als je daar maar plezier in hebt.
  • Ontspanning rondom je lopen. Sla af en toe eens een training over, verleng de cooling-down, ga na de training lekker in bad. Wees mild voor jezelf!
  • Ontspanning in de rest van je leven. Doe aan yoga, een lekker bakje thee, massage, een dutje, een ommetje. Let wel: bankhangen, tv kijken en alcohol drinken vallen hier niet onder. Het gaat om het kalmeren van je lichaam, niet om het ‘uitschakelen’ ervan.

Het gaat over

Voldoende ontspannen kan een hele uitdaging zijn. Een nieuwe aanpak van je lopen is een sprong in het diepe waarvoor je het oude los moet laten. Wat daarbij helpt, is het besef dat de overgang over gaat. Met een beetje geluk heb je dan nog vele mooie hardloopjaren voor je. Veel oudere loopsters ervaren dat het na de menopauze weer wel lekker gaat. Laat je dus niet wijsmaken dat je te oud bent om te lopen!

Louise Cornelis (59) is trainingsbegeleider voor duursporters die merken dat de jaren gaan tellen en voor wie sport om meer draait dan alleen de prestatie. Ze sport zelf ook veel en had het in de overgang zwaar. Sindsdien heeft sporten en bewegen in die levensfase haar bijzondere belangstelling.
Louise volgde onder andere opleidingen tot hardlooptrainer, runningtherapeut en coach van vrouwen in de overgang. In 2023 verscheen haar boek Optimaal blijven sporten voor 45+’ers (Walburg Pers). Louise blogt op https://optimaalblijvensporten.nl/