Ga naar de inhoud

Nieuwsbrief

Hier vind je een overzicht van nieuwe artikelen, studies, ontwikkelingen, events en meer op het gebied van sport en bewegen voor een gezond brein en optimaal welbevinden. 

Boksen voor je brein
Op de valreep van februari (dankjewel schrikkeldag) zijn we er weer met een mooie nieuwsbrief! Meteen een themanummer om dit jaar goed te beginnen: we hebben het over boksen voor je brein. Deze beweegvorm kan namelijk goed worden ingezet voor verschillende aspecten van mentale gezondheid. Denk aan cognitieve en sociale effecten, maar bijvoorbeeld ook aan pedagogische doeleinden. Hieronder beschrijven we enkele voorbeelden van boksinterventies voor jongeren, volwassenen en ouderen. Ook delen we wat leuke weetjes met je.

Dit jaar kun je 6 nieuwsbrieven verwachten. Heb je een tip of weet je iets wat we zeker eens mee moeten nemen in deze updates? Laat het ons weten via info@bewegenvoorjebrein.nl

Boksend Opvoeden
Boksend Opvoeden is een mentale, fysieke en emotionele scholing voor onder meer trainers en coaches van boksscholen, sportscholen of -verenigingen, professionals in het onderwijs, hulpverlening, gezinshuizen en GGZ. Annie Joosten-Lamey laat in haar programma’s en ondersteuning de maatschappelijke mogelijkheden van het boksen spreken binnen uiteenlopende werkvelden. Daarbij maakt zij gebruik van de pedagogische waarden van het boksen.
Na de basiscursus Boksend Opvoeden kun je als professional meteen aan de slag met deze interventie. Theoretisch leer je alles over boksen gecombineerd met opvoeden (ook bekend als pedagogisch handelen). Ook komen boksen en opvoeden op praktische wijze aan bod, waarbij je ervarend leert. De vervolgstap op deze basiscursus is Boksend Opvoeden Gevorderd.
Lees meer op de website van Boksend Opvoeden. 

TRAP Kickbokstherapie
TRAP staat voor Traumasensitief, Regulatie, Assertiviteit en is gebaseerd op PMT (psychomotorische therapie). Psychomotorisch therapeut Erik Jumelet en Amira Yehya bieden vanuit TRAP Kickbokstherapie geaccrediteerde studiedagen aan over traumasensitieve Kickbokstherapie. Tijdens de studiedagen laten ze deelnemers de TRAP Kickboksmethode ervaren. Theorie en praktijk met inhoudelijke verdieping worden afgewisseld met kant-en-klare oefeningen en de mogelijkheid zelf ervaring op te doen voor een beter inzicht in de juiste aanpak.
Lees meer op de website van TRAP Kickbokstherapie

Opboksen tegen Parkinson
Bokstraining blijkt heel geschikt voor mensen met Parkinson. Daar blijft het echter niet bij: het werkt ook voor mensen met CVA, NAH, MS en Alzheimer. Bokstraining volgen betekent overigens niet dat je de ring in moet; de training is meestal een vorm waarbij geen echt contact wordt gemaakt. Ook kunnen senioren 55+ prima aansluiten omdat zij niet altijd meer kunnen meekomen in de reguliere sport en fitness. 
Lees meer op de website van Parkinson boksen Nederland. 

Nieuwe boeken over boksen voor je brein
Vechtkunst als kompas – Handboek voor leraren, coaches en therapeuten
Vechtkunst als kompas – Praktijkboek
Psychotherapie in beweging – De helende kunst van boksen

Webinar over boksen in de zorg:
Verantwoorde vechtsport in de zorg – 18 maart 2024
TRAP Kickbokstherapie verzorgt een webinar voor professionals die nieuwsgierig zijn naar de krachten én risico’s van vechtsport in de zorg. Naast informatie over de potentie én valkuilen van vechtsport, biedt het webinar veel ruimte voor vragen. Daardoor ontvang je praktische tips over verantwoorde inzet van vechtsport gericht op jouw specifieke doelgroep of werkervaring.
Meld je aan voor het webinar. 

Alle evenementen bekijken?
Check onze evenementenkalender voor een overzicht van komende evenementen die te maken hebben met bewegen en het brein.

Wist je dat…… ook een recente review studie aantoont dat boksen inderdaad kan helpen de mentale gezondheid te verbeteren? De onderzoekers stellen: 
“Non-contact boxing provided a cathartic release of anger and stress, with evidence of improved mood, self-esteem, confidence, concentration, metabolic burden, strength and coordination. Conclusions: Preliminary evidence indicates that non-contact boxing exercises are a promising intervention to improve mental health burden.” 
Kortom, als je boksen slim inzet, zijn er volop kansen!
De hele studie lezen? Je vindt ‘m hier.
Meer van dit soort kennis opdoen en helemaal up to date blijven
Neem eens een kijkje op een van onze themapagina’s

Workshops over bewegen voor het brein
Wist je al dat wij door het hele land workshops geven? Op die manier willen we mensen informeren over de effecten van bewegen op het brein en de mentale gezondheid – én hen natuurlijk inspireren om met deze kennis aan de slag te gaan. Deze workshops zijn bijvoorbeeld interessant voor bedrijven die inzetten op vitaliteit, studenten, sportclubs- en groepen, sport- en beweegprofessionals, maatschappelijke professionals en professionals die mensen helpen hun mentale gezondheid te verbeteren.We kunnen de workshops aanpassen aan verschillende doelgroepen, specifieke vraagstukken en andere wensen. Voorbeelden van thema’s zijn:- Hardlopen voor je brein
– Wandelen voor je brein
– Bewegen tegen een gestrest brein.
– Gaan en blíjven bewegen voor een gezond brein: zo pak je het aan.
Wil jij ook een prikkelende, informatieve en interactieve workshop over bewegen voor je brein laten verzorgen? 
Stuur dan een berichtje naar info@bewegenvoorjebrein.nl

Abonneren op onze Nieuwsbrief?
Dat kan heel gemakkelijk onderaan onze Homepage