Ga naar de inhoud

Boeken

Psychomotor interventions for mental health – Children & adolescents

Psychomotor interventions for mental health – Children & adolescents – 2021
In dit tweede handboek Psychomotor interventions for mental health, als aanvulling op het eerste boek over volwassenen, beschrijven vooraanstaande onderzoekers en clinici de state-of-the-art met betrekking tot psychomotorische interventies voor kinderen, adolescenten en personen met een verstandelijke beperking. Vanuit een transdiagnostisch, belichaamd ontwikkelingsperspectief worden de behandelingen van kinderen en adolescenten met psychische gezondheidsproblemen en/of neurologische ontwikkelingsproblemen besproken, evenals interventies voor personen met een verstandelijke beperking.
Psychomotor interventions for mental health - Adults

Psychomotor interventions for mental health – 2019
Psychomotor interventions for mental health – Adults beschrijft de behandeling van volwassenen met psychische klachten c.q. psychiatrische aandoeningen, waarbij de focus ligt op de lichaamsbeleving en/of het bewegingsgedrag. Het boek behandelt de psychomotorische therapie zoals aangeboden in onder meer de curatieve en langdurige ggz, de forensische psychiatrie, de revalidatie en de ambulante praktijk. In ieder hoofdstuk geven de auteurs bij een specifieke (doel)groep theorie en praktijk geïntegreerd weer. Hierbij wordt ook ingegaan op de resultaten van wetenschappelijke onderzoek rondom evidentie en werkingsmechanismen.
Door de professionalisering van de beroepsgroep en de internationale positionering van het vakgebied, de opleidingen en het wetenschappelijk onderzoek is er voor gekozen het boek in het Engels te publiceren. Dit maakt Psychomotor interventions for mental health – Adults geschikt voor zowel Nederlandse als internationale professionals (in opleiding).

Exercise-Based Interventions for Mental Illness’ is uitgebracht in augustus 2018. Het is een klinische gids voor lichaamsbeweging als onderdeel van de behandeling en biedt clinici gedetailleerde, praktische strategieën voor het ontwikkelen, implementeren en evalueren van op lichaamsbeweging gebaseerde interventies voor mensen met een psychische aandoening. Het boek behandelt oefeningsstrategieën die specifiek zijn afgestemd op algemene psychische aandoeningen, zoals depressie, schizofrenie, bipolaire stoornissen en meer. Elk hoofdstuk geeft een overzicht van de fundamentele psychopathologie van elke ziekte, een rechtvaardiging en reden voor het gebruik van een interventie voor fysieke activiteit, een overzicht van de bewijsbasis en duidelijke en beknopte instructies voor praktische implementatie. Daarnaast behandelt het boek het gebruik van mobiele technologie om de fysieke activiteit te verhogen bij mensen met een psychische aandoening, bespreekt trainingsprogramma’s voor opgenomen patiënten, en presenteert gedrags- en psychologische benaderingen voor het maximaliseren van inspanningsinterventies. De laatste secties bieden praktische strategieën om interventies voor fysieke activiteit te implementeren en evalueren.a