Ga naar de inhoud

Stoelyoga

Yoga is een holistische beweegvorm. Het heeft effect op je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Veel mensen ervaren stress en ontdekken dat yoga hun hersenen de nodige rust biedt.
Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van yoga. Als korte opfrispauze voor nieuwe energie en focus. Als volledig beweeg- en ontspanprogramma voor iedereen die niet op de yoga mat wil of kan deelnemen. Het fijne van stoelyoga is dat iedereen het kan. Je hoeft je er niet speciaal voor om te kleden en hebt er alleen een stoel voor nodig. Je kunt het dus altijd en overal doen. Op Stoelyoga-nederland.nl kun je op zoek naar een yogales bij jou in de buurt. 

Yoga brengt je lichaam in beweging en laat je geest tot rust komen. Een Stoelyogales bestaat uit oefeningen die je zittend op de stoel als staand met behulp van de stoel uitvoert. Daardoor blijf je beter in balans en kun je verschillende houdingen vergemakkelijken. 
Een stoelyogales bestaat meestal uit: ontspanning- en ademhalingsoefeningen, rek- en strekoefeningen, versterkende oefeningen, lichaamshoudingen, concentratietechnieken en meditatie.

De voordelen van Stoelyoga op een rijtje: soepel en sterke spieren, doorbloeding verbetert, leert je spanning beter los te laten, geeft focus, verscherpt je motoriek en helpt je je lichaamsbewustzijn te ontwikkelen.

Stoelyoga Nederland biedt

Voordelen

Volgens ChatGPT kan stoelyoga verschillende voordelen hebben voor de mentale gezondheid, waaronder:

  1. Stressvermindering: Door focus te leggen op ademhaling en beweging, kan stoelyoga helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van ontspanning.
  2. Verbeterde concentratie: De combinatie van beweging en ademhalingstechnieken kan helpen bij het verbeteren van de concentratie en het vermogen om in het moment te blijven.
  3. Angstverlichting: Stoelyoga kan helpen bij het verminderen van gevoelens van angst door het kalmeren van de geest en het bevorderen van een gevoel van welzijn.
  4. Verbeterde stemming: Regelmatige beoefening van stoelyoga kan bijdragen aan een positievere gemoedstoestand en een algemeen gevoel van welzijn.
  5. Verhoogd zelfbewustzijn: Door middel van de focus op lichaamshouding, ademhaling en beweging, kan stoelyoga helpen bij het vergroten van het zelfbewustzijn en het verbinden met het lichaam.

Het is belangrijk op te merken dat stoelyoga, net als elke vorm van lichaamsbeweging of ontspanningstechniek, niet voor iedereen hetzelfde effect heeft. Het kan nuttig zijn om verschillende benaderingen uit te proberen en te zien wat het beste werkt voor individuele behoeften en voorkeuren.

Stoelyoga voor mensen met dementie

De resultaten die geboekt worden met mensen met dementie zijn heel bijzonder. Zolang de spiegelneuronen nog werken (en dat doen ze tot ver in het dementieproces) kunnen mensen meedoen. Bewegen is ook pijnbestrijding, iets wat mensen met dementie vaak zelf niet meer kunnen aangeven. Naast deze fysieke voordelen van leniger blijven en de doorbloeding stimuleren is vooral de rust die ontstaat erg waardevol. Mensen met dementie ervaren namelijk vaak onrust en door de yoga zie je ze ontspannen. Dit werkt vaak nog uren door.

Meer lezen?