Ga naar de inhoud

Een fit brein

Onderstaande beweeginterventies & beweegprofessionals kunnen je daarbij helpen:

AIB – Alzheimer in Beweging
De AIB-methode helpt mensen met Alzheimer door middel van specifieke bewegingsoefeningen die zich richten op het stimuleren van de samenwerking tussen alle breindelen. De oefeningen zijn laagdrempelig en aangepast aan de beperkingen van mensen. Ook houdt de methode rekening met de grote behoefte aan pleziermomenten en succeservaringen én het gevecht tegen onzekerheid als bijwerking van de ziekte. Dat alles maakt de methode een prettige manier om mensen te laten bewegen. Bewegen zonder dat ze het gevoel hebben dat ze aan het bewegen zijn.
In het boek Alzheimer in Beweging wordt de methode uitgelegd aan de hand van de theorie en de praktijk. Een overzichtelijk boek met kleurrijke tekeningen, voorbeeldoefeningen en bijzondere ervaringen uit de praktijk. bijzonder bruikbaar voor activiteitenbegeleiders die gericht willen werken aan activiteiten met breinstimulering.

BRAIN GYM
Brain Gym® bereidt het lichaam op een doeltreffende, leuke manier voor op effectief leren. Het programma bevordert de motivatie, het plezier in leren en verbetert diverse vaardigheden. De oefeningen zijn gericht op het stimuleren van de samenwerking tussen de beide hersenhelften en ze zorgen voor meer ontspanning tijdens het leren. Het grote voordeel van Brain Gym® is dat het gaat om korte oefeningen die makkelijk in het klaslokaal uit te voeren zijn, zonder dat daar extra materialen voor nodig zijn. Ideaal dus tussen twee leeractiviteiten door. Voor meer informatie over de methode en werkwijze zie Braingym Nederland waar je ook een overzicht vindt van Brain Gym – instructeurs.

COGNITIEVE FITNESS
is een wetenschappelijk onderbouwde training voor gezonde hersenen in een gezond lichaam. Gecertificeerde Cognitieve Fitness Trainers vind je op de website van Cognitieve Fitness, een trainingsmethode die in 2004 werd ontwikkeld voor het Neuro Cognitief Centrum Nederland – NCCN.

FITSTAP
Bij het FitStapprogramma staan zowel lichaam als geest centraal. Naast wandelen is er ook aandacht voor: mental coaching, voedingsadvies en ‘cognitieve fitness’. FitStap coaches zijn te vinden op de website van FitStap

RONNIE GARDINER METHODE
De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren. Op RGM Nederland vind je een praktijk bij jou in de buurt.

STOELYOGA
Stoelyoga is de meest laagdrempelige vorm van bewegen. Ongeacht leeftijd of fysieke gesteldheid, men kan deelnemen. Ook bij mensen met dementie worden bijzondere resultaten bereikt. Zolang de spiegelneuronen nog werken (en dat doen ze tot ver in het dementieproces) kunnen mensen meedoen. Bewegen is ook pijnbestrijding, iets wat mensen met dementie vaak zelf niet meer kunnen aangeven. Naast deze fysieke voordelen van leniger blijven en de doorbloeding stimuleren is ook het rustgevend effect van belang: mensen met dementie ervaren vaak onrust en door de yoga raken ze meer ontspannen.