Stikstofoxide
Stikstofoxide ook bekend als NO -Nitric oxide wordt bij inspanning en beweging vrijgemaakt aan de binnenkant van je bloedvaten. Het zorgt voor vaatverwijding en dat is goed voor doorbloeding, hartvaten maar ook voor je hersenen.
Nitric oxide is niet alleen belangrijk voor je energie en uithoudingsvermogen, maar ook voor je herstel. De aanmaak van NO heeft een positieve invloed op je hart en bloedvaten, het zenuwstelsel, je longen, je organen en je immuunsysteem.
Er zijn de afgelopen twintig jaar talloze onderzoeken gedaan naar nitric oxide. In 1998 werd zelfs een Nobelprijs uitgereikt aan drie wetenschappers die de belangrijke rol van NO vaststelden.
Nitric oxide: het belang van NO voor je lichaam
- NO helpt het brein bij de informatieuitwisseling tussen zenuwcellen in de hersenen.
- NO ondersteunt ook het immuunsysteem bacteriën bij het afweren van bacteriën en de verdediging tegen tumoren.
- NO reguleert de bloeddruk, doordat het de aderen wijder maakt.
- NO vermindert ontstekingen.
- NO verbetert de slaapkwaliteit.
- NO verstekt de zintuiglijke waarnemingen (zoals de reuk).
- NO vergroot je kracht en uithoudingsvermogen.
- NO helpt de spijsvertering.
Erik Scherder en Leonard Hoftra noemen nitric oxide in hun boek Hart voor je brein een soort wondermiddel. Niet in een potje verkrijgbaar bij de apotheek, wel door je eigen lichaam geproduceerd. Hoe meer je beweegt, hoe meer nitric oxide je lichaam aanmaakt. Daarom is bewegen zo ontzettend gezond.
Hofstra: “Als je sport, gaat het bloed sneller door de aderen stromen. Hoe harder het bloed ‘schuurt’ langs de wanden, hoe meer de productie van nitric oxide opgang komt.”. “Je maakt je eigen supermedicijn aan. Een stof die ik als cardioloog niet kan voorschrijven.”
De grote hartenkreet van Hofstra en Scherder is dan ook: kom uit je stoel en beweeg, zo vaak als je kunt. Het is goed voor je hart, je brein en je immuunsysteem; het helpt je gezond te blijven.
Hart voor je brein – Over beweging en voeding voor hart en hersenen