Ga naar de inhoud

ChiRunning

ChiRunning is meer dan een hardlooptechniek die je helpt om meer ontspannen hard te lopen en de kans op blessures sterk te verminderen. We vroegen Cor Knipmeijer, Regional Director ChiRunning Nederland en België, om voor ons te verwoorden wat ChiRunning kan betekenen in het kader van Bewegen voor je Brein:

‘Uit onderzoek van het AARP (American Association of Retired Persons) blijkt dat bewegen een belangrijk component is om cognitief functioneren te verbeteren. Als je je brein aan het werk zet tijdens het bewegen door je lichaam nieuwe bewegingen aan te leren is dat nog efficiënter.
Bewegen zorgt niet alleen voor een energieker en fitter lijf. Het stimuleert ook de,aanmaak van nieuwe hersencellen. Bovendien versterkt een goede bloedcirculatie de gezondheid van je hart en vaten. Dat geldt ook voor de bloedvaten in je hersenen. Hiermee verklein je de kans op het ontwikkelen van dementie, depressies en beroertes.

ChiRunning en ChiWalking

De Chi-techniek is een uitstekende manier om op een verantwoorde, duurzame manier te bewegen. Het holistische van de techniek werkt als een meditatie, je brengt zo rust in je brein.
Bij de techniek focus je je op je lichaam en ademhaling. Je beweegt niet alleen vanuit je hoofd, je voelt de beweging ook vanuit je lichaam. Je leert te luisteren naar die signalen. Je anticipeert op die signalen en slaat die op in je lichaamsgeheugen. 
Dit is een uitstekende manier om je cognitieve functioneren te verbeteren.
Je hersenen vormen maar 2% van je lichaamsgewicht, maar ze krijgen 20% van alle energie die je uit je bloed haalt. Je hersenen worden dus 10 keer zo goed doorbloed als de rest van je lichaam! Geen wonder dat je ontzettend veel bloedvaten hebt in je hersenen. En dus ook geen wonder dat alles wat goed is voor je hart en bloedvaten, óók gezond is voor je hersenen.

Beweeg je hersenen blij

Soms is het starten met bewegen een behoorlijke stap, maar je hebt vast wel gemerkt dat je je na een rondje wandelen fitter voelt dan ervoor. Misschien ben je erdoor vermoeid, maar je hebt een frisser hoofd.
Hetzelfde geldt voor sporten. Direct erna voel je je mentaal sterker, vrolijker en heb je meer energie. Dit komt doordat er verschillende signaalstoffen (neurotransmitters) in je hersenen vrijkomen. Onder andere de signaalstoffen dopamine, serotonine en endorfine. Het zijn alle drie hormonen die heerlijk door je lichaam kunnen gieren.
Dus maak die dagelijkse ChiWalking, ga lekker ChiRunnen, kies voor de trap in plaats van de lift.  En: houd het simpel: je hoeft niet per se naar het bos. Een blokje om in de buurt helpt ook.

Bron: hersenonderzoek.nl

ChiRunning en de positieve effecten op het brein

Hardlopen, zo blijkt uit vele onderzoeken, is een uitstekende en zeer efficiënte vorm van beweging om calorieën te verbranden, kracht op te bouwen, spieren sterk te houden, botverlies te vertragen en het is goed voor je hart. Maar het houdt ook je hersenen scherp. En al die voordelen zijn helemaal gratis! En mocht hardlopen je om wat voor reden dan ook een brug te ver zijn, Kies dan voor ChiWalking. Ook daarmee ervaar je de vele voordelen van de Chi-techniek.

ChiRunning en ChiWalking op de werkvloer

Door het hele land worden er regelmatig ChiRunning en ChiWalking workshops georganiseerd.
Ook bedrijven realiseren zich steeds meer dat mentale gezondheid belangrijk is voor het functioneren van hun medewerkers. ChiRunning en ChiWalking instructeurs worden daarom ook door bedrijven regelmatig gevraagd hierin een rol te vervullen.

Wil je meer weten over de Chi techniek kijk dan op www.chirunning.nl
Onze instructeurs helpen je graag op weg!

Verbeter je mentale gezondheid, focus je geest en versterk je kern!