Psychomotorische therapie voor PTSS:
van theorie naar praktijk
Op 6 december publiceerden Minke van de Kamp en collega’s van de Vrije Universiteit Amsterdam en Hogeschool Windesheim een waardevol artikel over de huidige stand van zaken met betrekking tot Psychomotorische Therapie (PMT) voor mensen met posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit artikel benadrukt het belang van behandelingen die zich richten op beweging en lichamelijkheid.
Belangrijkste punten
Huidige behandelingen voor PTSS werken niet altijd voor iedereen. Veel mensen blijven klachten houden, zelfs na een succesvolle behandeling. Trauma en PTSS hebben een grote invloed op het lichaam, zoals pijnklachten, vermoeidheid en herhalende stress- en verdedigingsreacties. Gezamenlijke factoren in PMT-interventies zijn het helpen bij het ontwikkelen van lichaamsbewustzijn, het reguleren van stress en het verbeteren van vaardigheden in sociaal contact. PMT biedt een waardevolle aanpak door het lichaam centraal te stellen in de behandeling.
Interventies en doelgroepen
Het artikel bespreekt verschillende PMT-interventies voor diverse aspecten van PTSS en verschillende groepen mensen met traumagerelateerde klachten.
Conclusie
De bevindingen van Van de Kamp en collega’s benadrukken het belang van een lichaams- en bewegingsgerichte aanpak bij de behandeling van PTSS. PMT biedt veelbelovende mogelijkheden voor mensen met PTSS, als aanvulling op bestaande behandelingen. Door het lichaam centraal te stellen, kunnen belangrijke bijdragen worden geleverd aan herstel en welzijn. PMT kan helpen bij het verminderen van symptomen, het verbeteren van het dagelijks functioneren en het bevorderen van een betere kwaliteit van leven.
Meer lezen over bewegen bij PTSS?
Klik dan op ons dossier over PTSS