Ga naar de inhoud

Samen intelligent bewegen

Samen intelligent bewegen is het tweede boek van Fabio D`Agata.
In september 2022 verschenen en nú al op nummer één bij Managementboek!
Naast schrijven geeft Fabio ook regelmatig lezingen en interviews. Onderstaande podcast is een daarvan, naar aanleiding van zijn nieuwste boek.

Kun je jezelf mentaal beter gaan voelen door middel van beweging?

Deze vraag krijgt Fabio D`Agata regelmatig gesteld.
‘Het klakkeloze antwoord is tegenwoordig altijd: ja. Maar dat is te kort door de bocht. Eerst zou je moeten zien te achterhalen wat ‘mentaal beter voelen’ überhaupt betekent. Of je jezelf mentaal beter gaan voelen door middel van beweging hangt af van waarom je beweegt, wat de gewenste groei is en hoe je de juiste vaardigheden traint.

Voorbeeld I: Iemand met een burn-out beweegt om uiteindelijk weer aan het werk te kunnen (waarom). Deze persoon wil beter zijn grenzen kunnen aanvoelen (gewenste groei) en kan daarom beter niet kiezen voor een trainer die je met zware gewichten over grenzen duwt, maar beter wél voor een begeleider die oefent met grenzen bewaken (vaardigheid).

Voorbeeld II: Iemand die een boek maakt (waarom), wil meer inspirerende teksten schrijven (groei) en heeft daarvoor creativiteit nodig (vaardigheid). Deze persoon kan beter niet kiezen voor super intensieve kick-bokstrainingen, maar zal creatiever worden door bijvoorbeeld regelmatig te gaan wandelen.

Voorbeeld III: Iemand die zich eenzaam voelt (waarom) wil graag beter in contact staan met anderen (groei) en heeft daarvoor verbindende vaardigheden nodig. Dat lukt minder goed door in je eentje hard te lopen en veel beter door bijvoorbeeld aan een teamsport te doen.

Reken maar dat deze mensen zich mentaal beter gaan voelen, als ze doordachte, juiste keuzes maken. Dan zetten ze lichaamsbeweging in voor hun persoonlijke groei en staat het in dienst van hun ultieme verlangen. ‘

Onderstaande podcast is ook te beluisteren via Spotify