Endorfine
Enkele onderzoeken naar de relatie tussen sporten en endorfines (zie onder) wijzen niet alleen op een toename van endorfines, maar ook op een verbetering van de werking van het endorfinesysteem! Wetenschappelijk gezien zou dit nog beter onderzocht moeten worden.
Endorfine dempt lichamelijke pijn en heeft daarmee een biologische functie bij (zware en/of langdurige) lichamelijke inspanning. In bloedmonsters van hardlopers wordt dan ook een verhoogd endorfinegehalte aangetroffen. Endorfine die in het lichaam wordt aangemaakt blijkt echter niet de bloed-hersenbarriëre te kunnen doorbreken. Endorfine die echter direct in de hersenen wordt geproduceerd blijkt daarentegen wel bij te dragen aan het algehele gevoel van welbehagen dat doorgaans met lichaamsbeweging gepaard gaat.
Endorfine wordt ook wel het snelst werkende anti-stress hormoon genoemd omdat het binnen een minuut een stress-reactie kan stilleggen.
Runner’s high – dat na meer dan een uur hardlopen een euforisch gevoel veroorzaakt, waarbij pijn en angst verdwijnen, zou overigens niet door endorfine veroorzaakt worden, maar door anandamide.
Hieronder enkele onderzoeken naar de effecten van sporten op de productie / vrijkomen van endorfines.
- Endorphin release differs by exercise intensity (2017)
- Opioid Release after High-Intensity Interval Training in Healthy Human Subjects (2017)
- Lessons in exercise neurobiology: The case of endorphins. (2009)
- Beta-endorphin response to exercise. An update (1997)
- The acute effects of exercise on mood state (1996)
- ACTH and beta-endorphin responses to physical exercise in adolescent women tested for anxiety and frustration (1992)
- Affective beneficence of vigorous physical activity (1985)