Ga naar de inhoud

House in Motion

ontvangt nominatie voor CZ Zorgprijs

House in Motion, een beweegproject voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, is genomineerd voor de CZ Zorgprijs 2022. Dit is een prijs die de zorgverzekeraar CZ elk jaar uitreikt aan vernieuwende projecten die bijdragen aan de kwaliteit van leven van mensen.. Dit jaar was het thema “iedereen kan meedoen”. Bij de prijsuitreiking op 8 december mocht House in Motion het project pitchen. Helaas viel het project niet in de prijzen. Desalniettemin was de eer en de aandacht voor het project mooi meegenomen.

Achtergrond House in Motion

Er is tegenwoordig steeds meer aandacht voor het belang van een gezonde leefstijl. Mensen met een psychische kwetsbaarheid bewegen vaak te weinig, hoewel ze wél graag zouden willen sporten. Dit vergroot de kans dat lichamelijke en psychiatrische klachten erger worden, mensen vereenzamen en een verminderde kwaliteit van leven ervaren.

We weten dat sport en beweging de psychische gezondheid en bijkomende problemen verbeteren. Dit heeft weer een positief effect op meedoen in de maatschappij en de kwaliteit van leven. Wat we van ervaringsdeskundigen horen en wat ook uit onderzoek blijkt is dat de drempel naar de sportschool voor veel mensen met een psychische kwetsbaarheid erg hoog is. Ook als de motivatie om te gaan sporten er wel is, worden mensen tegengehouden om naar de sportschool te gaan, omdat ze het idee hebben dat ze dan heel fit, sociaal, slank en/of gespierd moeten zijn. Vanuit de sportscholen is er vaak geen aanbod afgestemd op deze doelgroep.

Er zit dus een kloof tussen het reguliere sportaanbod en dat wat mensen met een psychische kwetsbaarheid nodig hebben om in beweging te komen. House in Motion is in het leven geroepen om deze kloof tussen mensen met een psychische kwetsbaarheid en het reguliere sportaanbod te overbruggen. We doen dat vanuit de overtuiging dat iedereen kan meedoen, mits we de juiste randvoorwaarden creëren.

Positieve ervaringen deelnemers

De ervaringen van het afgelopen jaar, de startfase van HIM, zijn positief. Deelnemers geven House in Motion gemiddeld een 8. Positieve aspecten die genoemd worden :

  • Na sporten met HIM is het de rest van de dag beter. Ook is het fijn om vaste dingen in de week gepland te hebben.
  • Met HIM kan ik een sport leren kennen die ik eerder niet zo snel zou gaan doen
  • Het is fijn om online te kunnen sporten. De drempel is daardoor heel laag.

Wil je vanuit je eigen woonkamer starten met bewegen of ken je iemand?

Start dan met bewegen bij House in Motion! Kies een les die bij je past en volg deze online. Je hebt de keuze uit Fitness, Pilates, Dans, Qigong en Tae Bo. Deze worden gegeven door ervaren sportdocenten met kennis van psychische kwetsbaarheden.
Wil je de les eerst een keer uitproberen? Dat kan dat ook. Tot eind 2022 zijn alle lessen gratis te volgen. Vanaf 1 januari 2023 betalen deelnemers slechts €2,50 euro per les. Aanmelden kan via www.houseinmotion.nl of mailen naar welkom@houseinmotion.nl.

Powered by Stichting Socialrun en UMC Utrecht.
Alliantiepartners: Altrecht, Lister, De Zaek en sportaanbieders Body-Stream, Spat Verandert, Dansstudio van Harten en Maggie Wallet Coaching & Sport. House in Motion wordt financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Utrecht en het Agis Innovatiefonds.