Ga naar de inhoud

Toepassing

Hieronder vindt u in alfabetische volgorde diverse voorbeelden waarin bewegen bewust wordt ingezet gericht op het verminderen van chronische stressklachten en herstel van burn-outklachten.

 • Beter in het zadel
  Een particulier initiatief waarbij fietsen een essentieel onderdeel uitmaakt van het herstelprogramma bij psychische klachten.
 • Big MOVE GGZ-programma
  In zes maanden verminder je je klachten en verbeter je gezondheid bij het BigMove GGZ-programma, doordat je op eigen kracht, op een leuke manier en samen met anderen aan de slag gaat
 • BioCheck
  Conditietraining met een speciale app aan de hand van het Chronisch Vermoeidheids Protocol (CVP) gebaseerd op jouw dagelijks gemeten niveau van belastbaarheid, ondersteund met extra zuurstof (biofeedback gebaseerd op HRV en HF).
 • BoFitLiberi en Meulenberg Training & Coaching en zijn vergelijkbare organisaties die zich met name richten op mensen met stress- en burn-outklachten. Wandelen en gedoseerd hardlopen in de natuur vormt bij allen een essentieel onderdeel in de begeleiding bij preventie of herstel van een burn-out. Het (hard)lopen en andere fysieke oefeningen worden tevens gebruikt om inzicht te krijgen in eigen gedragspatronen en te oefenen met ander gedrag.
 • Cognitieve fitness in de GGz
  Cognitieve Fitness combineert fysieke inspanning met intellectuele uitdaging en maakt gebruik van bewuste ontspanning. Het wordt onder andere ingezet als een preventieve aanpak in de strijd tegen dementie en bij psychische klachten. Cognitieve Fitness richt zich op het behoud en de verbetering van zowel de fysieke als cognitieve vitaliteit. Cognitieve Fitness is effectief voor ouderen, mensen met cognitieve problemen en natuurlijk een ieder ander die zijn/haar hersenen gezond wil houden.
 • Hardlooptherapie
 • Zie Runningtherapie voor alle ins en outs over runningtherapie. Runningtherapeuten kunnen werkzaam zijn vanuit een eenmanspraktijk,  maar ook verbonden zijn aan instellingen of bedrijven. Zo kan runningtherapie bijvoorbeeld worden aangeboden vanuit een GGZ-instelling, maar ook bijvoorbeeld vanuit een fysiotherapiepraktijk.
 • Leefstijl en bewegen in de eerste lijn – handreikingen voor een multidisciplinaire aanpak
  De handreiking Leefstijl en Bewegen is een product van het project De Nieuwe Praktijk. De Nieuwe Praktijk is een gezamenlijk initiatief van de de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het ministerie van VWS.
 • Het Looprecept – op recept van de dokter

Chronische stressklachten, uiteindelijk uitmondend in een burn-out, gaan vaak gepaard met het ontwikkelen van depressieve klachten. Zie daarom ook de praktijktoepassingen wanneer depressie de insteek is vanuit de begeleiding / behandeling. Omgekeerd gaat een depressie overigens ook vaak gepaard met spanningsklachten.