Psychomotorische therapie effectief tegen PTSS-klachten
Vrije Universiteit Amsterdam – 26 februari 2024
Een therapie die gebruikmaakt van bewegingsactiviteiten en lichaamsgerichte oefeningen (psychomotorische therapie (PMT) kan klachten door een posttraumatische stressstoornis (PTSS) verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van bewegingswetenschapper en psychomotorisch therapeut Minke van de Kamp en collega’s van de Vrije Universiteit Amsterdam en Windesheim.
De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Traumatic Stress. Gecombineerde cardio- en krachttraining, ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen verminderen PTSS-symptomen, hebben een gunstig effect op de slaapkwaliteit van PTSS-patiënten, en kunnen depressieve gevoelens verlichten.
De behandeling van PTSS in Nederland bestaat nu vooral uit exposure, cognitieve gedragstherapie en EMDR, aldus Van de Kamp. Bij exposure wordt een patiënt blootgesteld aan prikkels die doen denken aan de traumatische situatie. “Als iemand betrokken was bij een verkeersongeval, ga je bijvoorbeeld terug naar het betreffende kruispunt, of laat je diegene luisteren naar soortgelijke klappen.” EMDR pakt het trauma aan met oogbewegingen, terwijl bij cognitieve gedragstherapie overtuigingen, gedachten en gedrag centraal staan.
Pak slaapproblemen aan
Hoewel deze bestaande therapieën effectief zijn, vervolgt Van de Kamp, ervaren PTSS-patiënten hierna vaak wel nog met klachten. Vooral slaapstoornissen, zoals moeite met in- en doorslapen, blijven bij veel patiënten bestaan. Zij adviseert behandelaren dan ook om beweging in te zetten tegen PTSS-klachten, vooral bij het aanpakken van slaapproblemen. “Er is nog verbetering te behalen in de huidige therapierichtlijnen voor PTSS”, zegt Van de Kamp. “We moeten toewerken naar een breder scala aan behandelmethoden, inclusief beweging, waarbij we de therapie afstemmen op de voorkeuren en behoeften van iedere patiënt.”
PTSS kan ontstaan na blootstelling aan een traumatische gebeurtenis. Patiënten kampen met symptomen als herbelevingen, slaapproblemen, woede, paniek, angst of vermijding. Ook komt binnen deze groep vaker middelenmisbruik voor, evenals zelfmoordgedachten en somatische ziekten.
Meer informatie over PTSS en PMT vind je in onze dossiers