Ga naar de inhoud

Dansen + voor Parkinsonpatiënten

Nieuw onderzoek:

Dansen heeft grote positieve impact op Parkinsonpatiënten

Tekst: Hannie Meijerink

In December 2022 publiceerde het International Journal of Qualitative Study’s on Health and Wellbeing de onderzoeksresultaten van de research, die danseres Anna Carapellotti met haar onderzoeksgroep in Amsterdam had uitgevoerd.

De titel van de publicatie is: Escape, expand, embrace: the transformational lived experience of rediscovering the self and the other while dancing with Parkinson’s or Multiple Sclerosis

Anna is een danseres, die woont en werkt in Belfast. Zij heeft een Bachelor of Arts in Cognitive Science van de University of Pennsylvania en een PhD in Psychology van Queen’s University Belfast. Ze heeft professioneel gewerkt als klassiek balletdanseres en -docent, en ze geeft ook danslessen aan mensen met Parkinson.

Het is bekend dat dansen bij mensen met Parkinson verbetering van klachten kan geven. Anna had het gevoel dat dans voor deze groep veel meer is, en diepere betekenis heeft. Die wilde ze graag bloot leggen in dit onderzoek.

Zij koos er voor het onderzoek te doen bij de inclusieve dansgroep ReDiscoverMe in Amsterdam, opgericht door Damar Lamers, waar mensen met bewegingsstoornissen, voornamelijk Parkinson en MS, wekelijks met elkaar dansen.

De conclusies maken duidelijk, dat dansen van grote betekenis is in het leven van deze dansers en een grote bijdrage levert aan hun welbevinden.

Escape

Boven jezelf uitstijgen om vrijheid van ziekte en zijn beperkingen te ervaren.
Dansen in een niet-oordelende omgeving creëerde ruimte voor deelnemers om ‘boven zichzelf uit te stijgen’, waar ze konden transcenderen naar een ander niveau van zijn. Dit bood een ontsnapping aan handicaps, barrières en problemen waarbij deelnemers ongewenste identiteiten, negatieve stress en beperkingen konden loslaten.

De eerste ervaring van deze ontsnapping werd beschreven als ‘overweldigend’, ‘machtigend’ of ‘bevrijdend’. Er was een onmiddellijke intuïtie dat dans goed is voor lichaam en geest en een verlangen om er meer van te ervaren.

Expand

Herontdekking van mogelijkheden voor het lichaam, het zelf en het leven via de dansgemeenschap.
Een nadruk op vrijheid en expressie betekende dat zelfs met toenemende bewegingsuitdagingen het nog steeds mogelijk was om nieuwe manieren van bewegen in dans te vinden, terwijl bij andere, zelfs ziektegerichte activiteiten nieuwe uitdagingen mogelijk uitsluiting betekenden.

Embrace

Accepteer, geniet en vertrouw het eigen lichaam en dat van anderen.
Het uitdrukken van het ware zelf in dans zorgde voor sterke verbindingen tussen deelnemers. Zelfexpressie bevrijdde de deelnemers ook (of verloste ze verder) van het label ‘Parkinson’ of ‘MS’, waardoor ze zichzelf opnieuw konden definiëren in overeenstemming met hun innerlijke gevoelens.

Dans is niet zomaar een bewegingsles voor deze groep. Het heeft hun leven verrijkt en de acceptatie van hun bewegingsbeperking gemakkelijker gemaakt.

Bron: Dansmagazine