Ga naar de inhoud

Parkinson boksen

In Amerika bestaat het concept van Parkinson Boksen al vanaf 2006. Daar zijn inmiddels een paar 100 scholen met succes opgezet.
Boksen is misschien niet de eerste sport waar u aan zou denken. Toch is gebleken dat het een heel geschikte sport kan zijn voor mensen met de ziekte van Parkinson. Bij boksen combineer je het verbeteren van je uithoudingsvermogen met het (leren) maken van bepaalde bewegingen. Hierdoor kun je balans en spierkracht verbeteren. Bokstraining volgen betekent overigens niet dat je de ring in moet: de training voor mensen met Parkinson is meestal een vorm waarbij geen echt contact wordt gemaakt. Dit maakt het voor de meeste mensen en prettiger.

Parkinson BoXing Nederland gevestigd in Ede zijn als eerste in Nederland begonnen met “boksen tegen Parkinson”. Hans en Dini Louwerse hebben de opleiding van Rock Steady Boxing in America gevolgd en voltooid en raakten geïnspireerd en enthousiast over deze formule. Sinds 2012 geven zij in Ede Parkinson BoXing. Parkinson BoXing heeft als kern non-contact boksen maar dat niet alleen, bij Parkinson is het belangrijk om functionele oefeningen tegelijk te doen. Dubbeltaken binnen deze boks-training is een must. Onze slogan is dan ook USE IT ORE LOSE IT.
Zij adviseren iedereen, zodra je diagnose is gesteld, niet langer te wachten en direct te starten (zo mogelijk) met Parkinson BoXing.

Parkinson Boksen Nederland is sinds 2018 actief en met 8 eigen locaties bedienen ze groepen vanaf Regio Rotterdam via Gouda en Woerden naar regio Utrecht. Daarnaast leiden zij zelf trainers op en begeleiden zij ze naar een locatie waar sporters zich thuis voelen.

Harleon Parkinson Workhout is ook specifiek ontwikkeld voor mensen die zijn gediagnosticeerd met de ziekte van Parkinson. Harleon Parkinson Workout is gebaseerd op werken vanuit beweging en hersenstimulatie. De training is een combinatie geworden van verschillende sporten en disciplines en is helemaal afgestemd op de symptomen die horen bij de ziekte van Parkinson.
Deze workout is zo ontwikkeld dat de belangrijkste beperkingen die gepaard gaan met de ziekte, zoals o.a. krachtsvermindering, evenwichtsproblemen, verminderde coördinatie, focus en reactievermogen, worden aangepakt.
De Harleon Parkinson Workout kan Parkinson niet genezen maar de klachten wel verminderen.

Sparking Boxing – winnaar van de Parkinsonnet Innovatie Award – hebben ook een speciale bokstraining voor Parkinsonpatienten opgezet. Daarnaast zijn er veel lokale sportscholen of fysiotherapeuten die boksles geven aan mensen met bewegingsstoornissen. Vraag hiernaar bij uw arts of parkinsonverpleegkundige.