Ga naar de inhoud

Fit van geest blijven

Onze hersenen zijn de meest fascinerende organen in ons lichaam. Niet alleen regelt deze grijze massa dat wij kunnen praten, maar ook dat we kunnen voelen, bewegen en denken.  En wist je dat jouw hersenen zich ook kunnen vervelen wanneer niet al hun capaciteit benut wordt? Je kan het zien als een bospaadje dat niet meer gebruikt wordt en helemaal overwoekerd raakt door planten en zand, waardoor het paadje onzichtbaar en vergeten wordt. Maar zodra je dit pad weer vaker gaat bewandelen en je de snoeischaar meeneemt, kan je dit verborgen bospaadje weer helemaal in ere herstellen. Uiteraard kost dat herstellen tijd, maar het mooie bospaadje kan weer een begaanbaar pad worden.  Met de capaciteit van je hersenen werkt het net zo. Een gevleugelde uitspraak is dan ook ‘Use it, or lose it!”    

Ouder worden, hoort erbij, of we het nu leuk vinden of niet. Het liefst blijven we natuurlijk allemaal zo lang mogelijk fit van lichaam en geest.  Kijk, grijze haren kan je verven, maar wat kan je doen aan een strammer lijf en je geheugen dat je soms in de steek laat. Gelukkig heel veel!

Een belangrijk onderdeel van geestelijk fit blijven, is het blijven uitdagen van je hersenen. Zorg dat die hersencellen niet overwoekerd raken zoals het vergeten bospaadje, maar zet ze aan het werk.  Dat doe je door bijvoorbeeld door een cursus te volgen, een boek te lezen, of gewoon iets heel anders te doen dan wat je normaal doet. Vind een manier die bij jou past om je hersenen te prikkelen en ze daardoor actief te houden.

Waarschijnlijk is het een open deur, maar met je hersenen stuur je jouw lichaam aan. Het is daarom belangrijk om je hersenen fit en gezond te houden en hetzelfde geldt voor je lichaam.  Gezonde voeding en genoeg bewegen hoort hierbij. Ik zeg expres ‘genoeg bewegen’ in plaats van sporten, want het sporten heeft voor sommigen een negatieve lading.  Zeker als je een blessure hebt of herstellende bent van een herseninfarct of hersenbloeding.  Het gaat echt om bewegen, om jezelf uit die luie stoel te schoppen om een eindje te gaan wandelen of te gaan fietsen. Laat de auto vaker staan, loop na het avondeten een blokje om en zo zijn er tig manieren te bedenken om in beweging te komen en te blijven. 

Een ander belangrijk onderdeel van het gezond blijven van lichaam en geest is het gebruik maken van je linker-en rechterhersenhelft.  Poets bijvoorbeeld je tanden een keer met links als je rechts bent, of net andersom, of sta op één been terwijl je aan het koken bent.  Een andere goede oefening om je geheugen te trainen, is zonder boodschappenlijstje boodschappen te gaan doen.  Maak thuis wel een boodschappenlijst, onthoud deze door bijvoorbeeld associaties te maken, waardoor je de ingrediënten van een gerecht kan onthouden, en ga vervolgens slechts gewapend met een boodschappentas de supermarkt in.

Er valt zoveel te vertellen over hoe je je lichaam en geest fit kan houden, dat Silvia Bos-Holtkamp daar een boek over geschreven heeft, Body to Brain, samen met neurowetenschapper Berry van den Berg. In dit boek leggen zij de werking van de hersenen uit en delen ervaringsdeskundigen hun verhaal over hoe zij hun lichaam en geest gezond houden na een auto-ongeluk, bij het ouder worden, of nadat de diagnose jongdementie is gesteld.  Daarnaast is het ook belangrijk om plezier te hebben en veel te lachen en daar vertelt een lachcoach meer over.

Vanuit dit boek heeft Silvia de opleiding Body to Brain ontwikkeld en daarvan afgeleid, de workshops Body to Brain.