Ga naar de inhoud

Drempels & Valkuilen

Misschien kom je erachter dat die ene sport helemaal niet wordt aangeboden in jouw buurt. Of merk je dat je het eng vindt om te beginnen. Er zijn allerlei soorten drempels. Van de mening van je partner tot de reisafstand. Vaak zitten de drempels ook dicht bij ons zelf: in onze gedachten. Welke drempels zijn er en wat kun je er aan doen? Welk van onderstaande drempels kan jouw weerhouden en hoe ga je die drempel overwinnen?

  • WAAROM ZOU HET NU WEL LUKKEN?
    Heb je al vaker geprobeerd om meer te bewegen, maar houd je het niet vol? Kijk kritisch naar je doelen, maar bedenk ook waarom het voor jou nú belangrijk is. Stress of andere prioriteiten maken het lastig om energie te steken in jouw doel en deze te behalen. Bedenk voor jezelf of dit het moment is waarop je energie kan steken in jouw doel!
  • MIJN OMGEVING STEUNT ME NIET.
    Als je geen steun voelt van je omgeving is het extra lastig om te beginnen. Het helpt om je doelen uit te spreken. Daarmee verander je wat anderen van je verwachten en kunnen ze je steunen. Misschien inspireer jij anderen zelfs wel en willen je vrienden met je wandelen in plaats van een biertje drinken in de kroeg.
  • IK HEB GEEN TIJD.
    ‘’Ik wil wel, maar ik heb geen tijd.’’ Hoor jij jezelf dit wel eens zeggen? Heb je echt geen tijd, of kies je ervoor je tijd aan andere dingen te besteden? Bovendien hoef je ook niet gelijk uren te sporten. Als je op een dag een half uurtje vrijmaakt, is dat al winst! Uiteindelijk is het vooral belangrijk om gedurende de dag voldoende te bewegen. En kijk eens wat je kunt combineren: op de fiets boodschappen doen, of zelf sporten als je kinderen aan het sporten zijn.
  • IK VIND HET SPANNEND.
    Iets nieuws doen is bijna altijd spannend. Wat kun je verwachten? Lukt het wel? Een beetje spanning is helemaal niet verkeerd. Het is juist goed om af en toe uit je comfort zone te gaan en jezelf weer te prikkelen met nieuwe dingen. Lastig om die eerste stap zelf te zetten? Boost je zelfvertrouwen door bijvoorbeeld iemand mee te nemen. Probeer erop te vertrouwen dat jij dit kan. Vind je het spannend omdat je een blessure hebt gehad en nu weer gaat beginnen? Luister dan goed naar je lichaam. Vertrouw je het niet of wil je zeker weten dat het goed zit? Bespreek dit dan met een gekwalificeerde trainer, huisarts of fysiotherapeut.
  • IK VIND NIETS LEUK.
    Je wilt wel meer bewegen, maar je vindt echt niets wat bij je past. Heb je verschillende dingen geprobeerd? En ook vaker dan één keer? Vaak wordt iets leuker als je het vaker doet. Gun jezelf de tijd om te ontdekken of iets bij je past.

Welke drempel(s) moet jij nemen en hoe ga je die aanpakken?

Valkuilen

  • Je verwacht perfectie.
    Je wilt een mooie, rechte lijn naar je doelen, zonder terugvallen, zonder fouten, gewoon alles in één keer goed. Maar zo werken dingen niet. En dat is niet erg! Sta stil bij de dingen die wel goed gaan.
  • Je denkt in ‘goed’ en ‘fout’
    Soms mag je van jezelf iets ‘fouts’ doen omdat je daarvoor iets ‘goeds’ hebt gedaan. Heb je dit weekend bijvoorbeeld een lange fietstocht gemaakt? Dan mag je toch best die geplande groepsles op maandagavond overslaan… Heb je een dag gezond gegeten? Dan is het vast niet zo erg dat je de 10.000 stappen niet haalt…
    Niet dus. Deze manier van denken helpt je niet verder!
  • Je gelooft in de magie van morgen.
    ’’Het is niet erg dat ik vandaag niet sport, want ik ga morgen wel.’’ Maar in werkelijkheid blijf je je voorgenomen acties eindeloos uitstellen. We geloven te vaak dat morgen vanzelf een betere versie van onszelf brengt. Dat morgen alles anders is. En dat te rooskleurige beeld dat we van onszelf hebben? Dat is zelfs nog sterker als je naar de lange termijn kijkt. Trap er niet in! Wil je over een jaar fitter, sportiever of actiever zijn dan vandaag? Dan moet je nu in actie komen.
  • Van MOETEN naar WILLEN
    Je ‘moet’ in plaats van ‘wilt’ Je ‘moet’ sporten, je ‘moet’ de auto laten staan, je ‘moet’ nog 2.000 stappen zetten, je ‘moet’ wat vaker van die bank af komen. Het voelt allemaal als een verplichting, waardoor je motivatie – als je die al had – snel daalt.
    Maak jouw voornemen leuk! Vind iets waar je plezier aan beleeft. Zo voorkom je dat je het binnen de kortste keren allemaal niet meer ziet zitten. Ga van ‘moeten’ naar ‘mogen’, ‘kunnen’ of ‘willen’. Belangrijk hierbij is dat je het nut inziet van je voornemen. Herinner je zelf eraan waarom je het wilt!

Welke valkuil herken jij en hoe ga jij die aanpakken?