Ga naar de inhoud

Bewegen een Hoofdzaak

Door neuroloog en bewegingswetenschapper Nico Weerkamp

Intensief bewegen is de grootste beïnvloedbare factor voor vrijwel alle chronische ziektes en aandoeningen. Onze leeftijd, genetica of geslacht kunnen we niet veranderen, maar door intensief te bewegen kunnen we het risico op chronische aandoeningen drastisch verlagen. Hoge bloeddruk, suikerziekte type 2, hoog cholesterol, vaatziekten, maar ook kanker zijn aandoeningen die heel sterk gerelateerd zijn aan hoeveel iemand beweegt. Weinig bewegen leidt tot veel problemen terwijl intensief bewegen veel van deze chronische ziekten kan voorkomen of verhelpen.

Naast het effect op allerlei bovenstaande fysieke parameters heeft bewegen ook een groot effect op onze hersenen, hersenfuncties, lopen en balans en zien we dat ook terug in sociaal gedrag.

  • Uit recent onderzoek is gebleken dat gezonde oudere mensen die een 3 maanden trainingsprogramma hebben gevolgd meetbaar grotere hersenen en een beter geheugen hebben gekregen.
  • Ook Parkinson patiënten die oefenen op lopen en balans vallen minder vaak. Recent is zelfs gebleken dat Parkinson patiënten na een aeroob trainingsprogramma een meetbaar groter brein hebben met meer verbindingen.
  • Kinderen die intensief bewegen krijgen een sterker gemyeliniseerd brein.
  • Somberheid klachten kunnen ook opklaren met een beweegprogramma.

In de geneeskunde is helaas nog heel weinig aandacht voor lifestyle problematiek. Dokters krijgen in hun opleiding kennis mee over ziektes en met name de behandeling met medicijnen van deze aandoeningen. Kennis en (na)scholing over preventie zoals niet roken, meer bewegen, stressmanagement en goede voeding is er niet of nauwelijks.

Het doel van Bewegen een Hoofdzaak is om hierin verandering te brengen en anderen te inspireren. Ik heb als neuroloog bijna 20 jaar in verschillende ziekenhuizen gewerkt en heel veel patiënten gezien met chronische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hart en vaatziekten, kanker en hersenziektes. Bij de behandeling van al deze aandoeningen ligt de nadruk op medicatie, terwijl het effect hiervan helaas heel gering is. Zo geeft het effect van aspirine ter preventie van een herseninfarct helaas maar circa 1% risicovermindering. Vanuit mijn studie bewegingswetenschappen wist ik al dat het effect van intensief bewegen om dit soort ziektes te voorkomen vele malen groter is.

Ik wil graag met Bewegen een Hoofdzaak iedereen van jong tot oud aan het bewegen krijgen. Mijn missie is om deze kennis rond bewegen ook bij dokters in hun opleiding en uiteindelijk in de dagelijkse praktijk in de spreekkamer mee te geven. Hiervoor geef ik verschillende cursussen. De eerstvolgende cursus voor huisartsen en specialisten is de Evidence Based nascholing preventie chronische ziekten door Bewegen en Voeding voor huisartsen en specialisten op 19 tm 21 april 2024.
Klik hier voor meer informatie en inschrijven voor deze nascholing voor huisartsen en specialisten.