Ga naar de inhoud

Motivatie & Wilskracht

Leestip: Motivatie vinden en Soorten motivatie

De eerste stap is voor vrijwel iedereen hetzelfde: bewust worden van je huidige gedrag en weten naar welk gedrag je toe wilt.
Maar weet je ook waarom je gedrag wil veranderen? Wat is jouw motivatie?
Het helder krijgen jouw motivatie is belangrijk voor het behalen van je doelen. Met andere woorden: waarom is het doel voor jou belangrijk? Is je doel bijvoorbeeld om fitter te worden? Dan is het goed om te weten waarom je dit wil. Wil je meer energie hebben? Wil je lekkerder in je vel zitten? Of zijn er mensen in je omgeving die graag willen dat je fitter wordt?

Van MOETEN naar WILLEN

Je ‘moet’ sporten, je ‘moet’ de auto laten staan, je ‘moet’ nog 2.000 stappen zetten, je ‘moet’ wat vaker van die bank af komen. Het voelt allemaal als een verplichting, waardoor je motivatie – als je die al had – snel daalt.
Maak jouw voornemen leuk! Vind iets waar je plezier aan beleeft. Zo voorkom je dat je het binnen de kortste keren allemaal niet meer ziet zitten. Ga van ‘moeten’ naar ‘mogen’, ‘kunnen’ of ‘willen’. Belangrijk hierbij is dat je het nut inziet van je voornemen. Herinner je zelf eraan waarom je het wilt!

Waar komt jouw motivatie vandaan?
Ik wil meer bewegen, omdat: ……
.

Wilskracht

Leestip: Motivatie en wilskracht

Naast motivatie heb je wilskracht. Ook wel discipline genoemd. Je oefent elke dag best veel wilskracht uit om verleidingen te weerstaan. De verleiding om op de bank te ploffen en niet meer overeind te komen. Om niet met drie zakken chips bij de kassa te eindigen, of om je bed uit te gaan zodra de wekker gaat. Wilskracht werkt net als een spier: vraag je er in korte tijd veel van, dan raakt de energie ‘op’. Maar net als een spier herstelt het ook weer na een tijdje.

  • Vermoeidheid kan wilskracht ook verminderen.
  • De hoeveelheid wilskracht heeft deels ook te maken met hoe gemotiveerd je bent.

Manieren hoe je wilskracht kunt vergroten:

  • Je eigen motivatie goed onderzocht hebben: weten waar je het allemaal voor doet Herinner jezelf dan weer aan je motivatie en zet deze in om je wilskracht te versterken
  • Door te kijken naar een foto of filmpje dat je aan je doel herinnert.
  • Onthoud dat je prima kunt gaan sporten zonder dat je daar op dat moment zin in hebt
  • Denk aan het goede gevoel dat je achteraf zult hebben
  • Onthoud: hoe vaker je iets doet, hoe sneller het een gewoonte wordt en hoe minder wilskracht je in de toekomst nodig hebt om het te blijven doen. Misschien ga je na een tijdje dat meer bewegen wel heel fijn vinden en zorgt dat fijne gevoel voor extra motivatie
  • Benodigde hersteltijd en rust nemen

Welk van bovenstaande manieren kan jou helpen?
Neem die over in jouw plan van aanpak onder “Hoe ik mijn wilskracht ga vergroten:”