Ga naar de inhoud

Hardlopen in de overgang

De overgang kan fysiek en mentaal uitdagend zijn, met klachten als opvliegers, slapeloosheid, somberheid en angst. Sporten, en in het bijzonder hardlopen, kan helpen om beter door deze levensfase te komen. Niet omdat het wonderen verricht, maar omdat het kan bijdragen aan een betere gemoedstoestand, minder stress, en een betere nachtrust. We spraken over hardlopen als nieuwe routine met Louise Cornelis (58), trainingsbegeleider voor 45+-sporters en ervaringsdeskundige.

Hieronder enkele highlights uit het artikel wat ze voor ons heeft geschreven.

Waarom bewegen helpt

Mentale klachten zoals somberheid of prikkelbaarheid zijn tijdens de overgang vaak nieuw en intens. Bewegen is een effectieve manier om hier iets tegen te doen. Het maakt je hoofd leeg, laat je voelen dat je leeft, en biedt ruimte voor een nieuw routine. Zoals auteur en trainingsbegeleider Louise Cornelis het treffend beschrijft: “Hardlopen gaat om plezier maken, je lichaam vrijheid geven, je bloed voelen stromen. Dat is wat je in de overgang nodig hebt.”

Mildheid en realisme

Hardlopen hoeft niet zwaar of competitief te zijn. Sterker nog, je mag mild zijn voor je lichaam, dat al genoeg te verduren heeft door hormonale veranderingen. Denk daarbij bijvoorbeeld ook eens aan een rustig hardlooprondje in het groen waarbij je je grenzen respecteert.

Positieve effecten op de geest

Hardlopen stimuleert de doorbloeding en activeert je hele lichaam, wat je helpt uit je hoofd te komen. Dit verhoogt je lichaamsbewustzijn en kan bijdragen aan een beter humeur en verbeterde slaap. Hierop is overigens ook Runningtherapie gebaseerd waarbij een laagdrempelige vorm van hardlopen wordt gebruikt om met name de mentale conditie te helpen verbeteren.

Bouw rustig op

Om overbelasting te voorkomen, is een geleidelijke opbouw belangrijk. Begin bijvoorbeeld met wandelen en voeg pas later korte stukjes hardlopen toe. Geduld en consistentie zijn hierbij cruciaal; het gaat erom een nieuwe routine te vinden die je op de lange termijn volhoudt.

Samenvattend

De overgang en de tijd daarna vraagt om nieuwe routines om fysiek en mentaal in balans te blijven. Hardlopen, met zijn combinatie van vrijheid, buitenlucht en aandacht kan een waardevol onderdeel worden van je leven. Zoals Cornelis concludeert: ‘een nieuwe routine dus: gewoon lekker buiten bewegen’.

Klik hier voor het gehele artikel.

Wil je meer weten over bewegen in de overgang? Neem dan ook eens een kijkje op de website van Louise Cornelis.