Ga naar de inhoud

Runningtherapie

Wandelen is goed, een rustige duurloop is beter’
Hardlopen heeft diverse gunstige effecten op ons brein en psyche. Wanneer een professional het hardlopen bewust inzet om met name de psychische conditie van de klant/cliënt te verbeteren, dan spreken we van runningtherapie. De runningtherapie kan ingezet worden om somberheid, depressiviteit, lusteloosheid, stress en burn-outklachten, angst en andere psychische klachten structureel te verminderen. Zie hierover ook de richtlijn Running-therapie bij depressie.
Daarnaast kan runningtherapie ook ingezet worden bij verlies en rouwverwerking.
Praten kan hierbij ondergeschikt zijn aan het bewegen. Ervaring met hardlopen is niet noodzakelijk Je leert om in je eigen tempo regelmatig te gaan (hard)lopen. Het is ook goed voor mensen die niet makkelijk op eigen kracht tot bewegen komen.

Ook bij MindfulrunChiRunning en SportRusten vormt het niet-prestatiegericht hardlopen het uitgangspunt om je beter te gaan voelen.
Daarnaast kan ook binnen een GGZ-instelling runningtherapie worden ingezet als onderdeel van de behandeling. De runningtherapie wordt in die setting dan gegeven door een HBO-geschoolde vaktherapeut / psychomotorisch therapeut (PMT).

Helpt hardlopen/runningtherapie ook bij herstel van een burn-out?
Bekijk hierover onderstaande video en zie ons dossier Burnout & Stress