Ga naar de inhoud

Ronnie Gardiner Methode

De Ronnie Gardiner Methode (RGM) is een vrolijke, gestructureerde, multi-sensorische oefenmethode voor de hersenen, waarbij ritme en muziek worden ingezet om beweging, spraak en cognitie te stimuleren. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.

RGM heeft steeds meer zijn intrede gedaan in de NAH revalidatieprogramma’s en Parkinson. Doordat er meerdere hersengebieden tegelijkertijd geactiveerd worden (o.a. zien, horen, motoriek, spraak, geheugen) is het een enorm sterke manier om de conditie van de hersenen te verbeteren.
Met de RGM methode is het mogelijk om mensen ongeacht leeftijd en mogelijkheden zowel fysiek als cognitief actief te houden.

Werkwijze

RGM-practitioners en Masters helpen mensen met hun revalidatie na hersenletsel door het stimuleren van beweging, cognitie en diverse zintuigen middels muziek en ritme. Daardoor wordt er een sterkt appél gedaan aan het aangedane brein en ontstaan nieuwe verbindingen en netwerken waardoor functies die verloren leken, weer verbeteren of (gedeeltelijk) herstellen. Dit proces heet neuroplasticiteit.

Geschiedenis

Ronnie Gardiner is geboren in 1932 en begon al op jonge leeftijd met drummen. Later is hij een bekend jazzdrummer geworden en heeft hij meermaals op het North Sea Jazzfestival opgetreden. In 1993 is hij gestart met het ontwikkelen van zijn RGM methode en het opleiden van practitioners en Masters. Ook in Nederland zijn er inmiddels ruim 200 opgeleide practitioners en Masters

Onderwerpen