Ga naar de inhoud

QR-FIT

Hoe het QR-FIT beweegplatform bijdraagt aan bewegen voor je brein!

In een land waar fietsen als nationale sport wordt beschouwd en waar de karakteristieke polders schreeuwen om ontdekt te worden, zou je denken dat beweging in het Nederlandse DNA zit. Toch is de harde realiteit dat slechts 4 van de 10 volwassen Nederlanders aan de beweegrichtlijn voldoet (CBS, 2023). De redenen die mensen hier zelf vaak voor geven zijn een druk leven, stress en weinig tijd. Dit is zonde, aangezien regelmatig bewegen (vooral in de buitenlucht) hier een ontzettend positieve werking op heeft, en vooral omdat te weinig beweging deze pijnpunten alleen maar versterkt.

Wat is de beweegrichtlijn?

De beweegrichtlijn houdt in dat we minimaal 2,5 uur per week matig intensief bewegen (denk hierbij aan wandelen, fietsen of hardlopen). Naast deze matig intensieve beweging moeten we ook minimaal twee keer per week bot- en spierversterkende oefeningen uitvoeren om aan de richtlijn te voldoen. Door naast alleen een wandeling of een rondje fietsen ook deze oefeningen te doen verbeteren we onze weerbaarheid, balans en hiermee dus ook onze aansturing vanuit de hersenen. Dit maakt ons mentaal en fysiek gezonder!

Een beweegplatform

Met ons eigen lichaam kunnen we in de openbare ruimte deze beweegrichtlijn halen. Veel mensen vinden dit echter lastig en weten onder andere niet goed hoe ze bot- en spierversterkende oefeningen kunnen uitvoeren naast het wandelen, fietsen of hardlopen. QR-FIT draagt hier, als platform waarbij bewegen en ontmoeten centraal staan op een laagdrempelige manier, voor verschillende doelgroepen aan bij. Door oefeningen aan te bieden die iedereen op zijn of haar eigen niveau kan uitvoeren, biedt QR-FIT een platform waarmee mensen aan hun fysieke en mentale gezondheid kunnen werken.  

De gratis QR-FIT app is door iedereen te gebruiken en biedt ook speciale programma’s aan die zich bijvoorbeeld richten op valpreventie en balans. Door de beweegrichtlijn als leidraad te nemen, zorgt QR-FIT dat de gebruikers van de app met regelmatige beweging fysiek en mentaal lekker in hun vel zitten. Genoeg bewegen is namelijk meer dan alleen fit blijven en sterker worden. Het is natuurlijk ook een manier om stoom af te blazen, stress te verminderen en onze gedachtes te verzetten. Een motivator als de QR-FIT app stimuleert het nemen van deze momenten om ons brein te verwennen met gezonde rust en stressvermindering, alleen of in groepen met de QR-FIT community.

Wat kun je precies met de QR-FIT app?

Met een profielpagina waarop je precies kunt zien hoeveel je hebt bewogen en in hoeverre je de beweegrichtlijn hebt behaald in de desbetreffende week, geeft QR-FIT iedereen gratis de mogelijkheid om hun gezondheid te monitoren. Daarbij wordt bewegen ook een stuk leuker gemaakt door het puntensysteem, de medailles en challenges in de app. Ook kun je Teams aanmaken met vrienden of familie, waarmee je in een ranglijst kunt zien wie de meeste punten heeft verdiend. Zo kan jij met QR-FIT jouw eigen team en community opbouwen!

Door een route te tekenen in de app, of je activiteit te starten zonder route, kun je aan de slag met het verdienen van punten en het behalen van de beweegrichtlijn. Ook staan er in Nederland zo’n 120 fysieke beweegroutes van QR-FIT. Deze routes bestaan uit palen met QR-codes die je kunt scannen met de camera van je telefoon. Op deze manier, of door oefeningen toe te voegen in je eigen getekende route, kun je gratis op je eigen niveau bot- en spierversterkende oefeningen doen naast het wandelen, fietsen of hardlopen. Zo maken we niet alleen ons lichaam, maar ook ons brein blij!

Download dus de QR-FIT app en bekijk zelf hoe makkelijk het is om in beweging te blijven en jezelf ook mentaal goed te voelen door actief te zijn in de buitenlucht!