Ga naar de inhoud

Ontstekingremmend

Een aantal psychische aandoeningen blijken gepaard te gaan met een verhoogd gehalte aan chronische ontstekingsreacties, gepaard gaande met verhoogde gehalten aan cytokinen (oorzaak of gevolg is nog niet bekend). Bewegen blijkt een positief effect te kunnen hebben op de afname van die ontstekingsreactie en daarmee bij te dragen aan de verklaring van vermindering van psychische klachten. Zie ook het overzichtsartikel Cytokines en de depressieve stoornis: een psycho-immunologische kijk op de etiologie van de depressieve stoornis uit het Tijdschrift voor Psychiatrie.

Interleukine-6 ​​(IL-6) heeft anti-inflammatoire eigenschappen en blijkt meer geproduceerd te worden door te gaan sporten. Daarmee lijkt deze stof dus een van de verklaringen voor de hierboven beschreven afname van chronische ontstekingsreacties.

Een andere verklaring van de ontstekingremmende werking van sporten is de volgende: stretching van onze fascia initieert de productie van de stof resolvin en daarmee het stoppen van laaggradige, chronische ontstekingen. Ter informatie: naar schatting circuleert 10 liter vloeistof door ons lichaam via de fascia (in bloed circa 5-7 liter).

Meer hierover lezen?