Ga naar de inhoud

Toepassing

Mensen met PTSS, depressie- en stressklachten hebben vrijwel altijd te maken met fysieke klachten waar geen directe somatische oorzaak voor te vinden is. De klachten ontstaan letterlijk door de stress die het brein ervaart. Het lichaam weerspiegelt het ongemak dat deze mensen ervaren. Om zo min mogelijk te voelen, schakelen veel mensen met deze klachten de connectie met hun lichaam uit. Echter worden zo opkomende paniekaanvallen slecht herkend (totdat het te laat is) en worden lichamelijke ongemakken langdurige blessures. Voor een uitgebreidere toelichting hierop kunnen we het webinar Trauma en het lichaam aanraden.

Er bestaan daarom inmiddels ook al diverse lichaams- en ervaringsgerichte behandelmethoden zoals

  • Haptotherapie
  • Lichaamsgerichte traumatherapie
  • Sensorimotor psychotherapie
  • Somatic Experience
  • Trauma-informed yoga
  • Trauma Releasing Exercises
  • Vaktherapie, waaronder psychomotorische therapie, dans/spel/drama/muziektherapie

Hieronder enkele praktijkvoorbeelden waarbij het lichaam bewust wordt ingezet in de behandeling van PTSS:

3MDR
Er wordt onderzoek gedaan naar de combinatie van EMDR-behandeling terwijl er op een loopband gelopen wordt: 3DMR staat voor Multi-modular Motion-assisted Memory Desensitisation and Reconsolidation en is vorm van psychotherapie met elementen van virtual reality, beweging (lopen op een loopband) en muziek.

Boksen
Een andere toepassing is inzet van boksen als beweeginterventies, met name voor cliënten die moeilijk binnen de window of tolerance kunnen blijven (waardoor EMDR minder/niet effectief blijkt). Zie hiervoor ons Nieuwsbericht ‘Traumabehandeling in combinatie met boksen‘.

Surfivor Surftherapie
De programma’s van Stichting Surfivor helpen mensen met PTSS om uit die negatieve spiraal te komen. Om weer zin te krijgen in het leven, uitdagingen aan te gaan en ervoor te gaan. Dit doen ze door middel van surftherapie, ook wel oceaantherapie genoemd. Hun ingrediënten: een surfplank, wat goede golven, buitenlucht, professionele en enthousiaste begeleiding en een gezelschap dat weet wat je doormaakt.
‘Samen maken we het leven weer wat mooier. Golf voor golf’.

Survival- en/of obstaclesport
Een mooi voorbeeld van toepassing van sport als middel bij het overwinnen van PTSS is het sporttraject voor uniforme diensten veteranen met PTSS. Door survival- en/of obstaclesport te combineren met coaching wordt gewerkt aan het op een positieve manier koppelen van het brein aan het lichaam.