Ga naar de inhoud

Schizofrenie

Bewegen is voor iedereen gezond, maar voor mensen met een psychotische aandoening in het bijzonder. Gewichtstoename is een veel voorkomende bijwerking van antipsychotica. Met soms ook een toename van glucose, cholesterol en/of vetten in het bloed. Deze bijwerkingen kunnen het risico op diabetes en hart- en vaatziekten vergroten (het metabool syndroom).
Uit onderzoek blijkt dat schizofreniepatiënten vaak minder bewegen, ongezonder eten en meer roken. Ook negatieve symptomen maken het moeilijker om in beweging te komen.

Psychomotorisch therapeut Thomas Scheewe deed onderzoek naar de effecten van fitness op de mentale gezondheid, de lichamelijke gezondheid en hersenvolumes van patiënten met schizofrenie (TOPFIT-onderzoek: the outcome of psychosis and fitness therapy). Scheewe kwam tot opmerkelijke resultaten. Bij patiënten die zes maanden lang, één tot twee uur per week fitnesstherapie volgden, verminderden de symptomen van schizofrenie, van depressie én de zorgbehoefte. Bovendien leidde fitnesstherapie tot verbetering van fitheid. Een ander, in het buitenland uitgevoerd onderzoek, waarin naast fitnesstherapie een vorm van leefstijlcoaching werd aangeboden, liet gewichtsafname zien.

Onderwerpen