Ga naar de inhoud

Alzheimer & Dementie

Wetenschappers denken dat tot 30% van het aantal gevallen van dementie voorkomen kan worden, als we allemaal gezonder gaan leven. Weinig bewegen vormt een van de zeven belangrijkste risicofactoren, naast roken, depressie, sterk overgewicht, hoge bloeddruk en suikerziekte.

Veel onderzoek laat zien dat mensen die voldoende bewegen minder vaak dementie krijgen. Dat is niet vreemd, aangezien bewegen ontzettend gezond is voor de hersenen. Bewegen is dus erg belangrijk. Bovendien is het een uitstekend middel om stress kwijt te raken en de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren. Men vermoedt dat beweging de doorbloeding van de hersenen en de productie van nieuwe zenuwcelverbindingen stimuleert. Als je altijd al lichamelijk actief was, kun je daar het beste mee doorgaan zolang dit mogelijk is. Als dit moeite begint te kosten, kun je ook overstappen op fysiek minder belastende activiteiten.

Uit de Beweeggids voor ouderen met dementie – voor meer beweging in de dag.
De Beweeggids geeft handvatten om ouderen met dementie op verschillende manieren te stimuleren meer te bewegen.
Bewegen heeft namelijk een positief effect op de kwaliteit van leven en op de zelfredzaamheid van ouderen. Met kleine beweegmomentjes is er heel wat meer beweging in de dag te krijgen.

Onderwerpen