Ga naar de inhoud

Jongleren voor je brein

Jongleerplezier nu ook beschikbaar voor mensen met beperkingen

Neuropsychologen zijn ervan overtuigd dat jongleren de ultieme oefening is om de samenwerking tussen onze hersenhelften te stimuleren. De coördinatie van de handen voor het hooghouden van drie ballen vergt een snelle communicatie tussen de hersenhelften. Jongleren zorgt zelfs voor het aangroeien van hersencellen (neurogenese).

Jongleren is niet alleen goed voor de coördinatie van de handen, ook de oogbewegingen bij het volgen van de bal zijn belangrijk. Je oogzenuw is namelijk rechtstreeks verbonden met je hersenen, daardoor komen veel netwerken in je hersenen in werking. Dit alles is ook een onderdeel van Cognitieve Fitness (erkend door o.a. het Trimbos instituut en ondersteund door de Hersenstichting).

Helaas is het gewone jongleren voor heel veel doelgroepen nauwelijks haalbaar. De Amerikaan Craig Quat zocht naar de mogelijkheid om het jongleren toegankelijker te maken en nu verovert hij met zijn uitvinding wereldwijd zowel de jongleerwereld (oa jeugdcircusscholen) als de therapiewereld (ergotherapeuten, psycho-motorische therapeuten etc). Afgelopen maand was hij in Nederland en België om mensen kennis te laten maken met zijn speciale technieken en zijn Juggle Board. Bij Kerstcircus Enschede zijn al speciale demonstraties gegeven met dit Juggle Board bij de voorstelling voor blinden en slechtzienden en sindsdien toont onder andere Visio Onderwijs belangstelling voor het werken hiermee.

Een nieuwe generatie jongleerdocenten is geïnspireerd om via het Juggle Board nog meer doelgroepen kennis te laten maken met de positieve effecten van het jongleren. Circusdocent Gerrit Dekker van Circus Amersfoort is de Nederlandse promotor van het Juggle Board.

Gebruikte bronnen

Onderzoeken