Ga naar de inhoud

Microbioom

De darmen houden van lichaamsbeweging, omdat ze dan zelf ook geactiveerd worden. Dee darmen bewegen altijd vanzelf een beetje mee: als jij wandelt, rent of een potje tennist, dan ‘schudden’ je darmen in je buik mee en worden ze als het ware gemasseerd en geactiveerd. Verder verbetert door beweging de doorbloeding van je hele lichaam, dus ook van je darmen. Die betere doorbloeding zorgt ervoor dat de darmen meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen en zo hun werk beter kunnen doen. Bovendien blijven daardoor de spieren van de darmen actief en sterk. Veel mensen zullen merken dat ze een regelmatiger stoelgang krijgen als ze meer gaan sporten en bewegen.

In wetenschappelijk onderzoek vindt men steeds vaker aanwijzingen dat regelmatig bewegen ook een gunstig effect heeft op het darmmicrobioom, het totaal van bacteriën in je darmen. Zie ook Sporten en darmflora: goede combinatie. Hoe dat precies werkt, is nog niet duidelijk. Maar men ziet dat door beweging met name de ‘goede’ bacteriën toenemen. Dat zijn dan vooral de bacteriën die butyraat produceren. Deze stof heeft een gunstig effect op de darmwand, beschermt tegen ontstekingen en ondersteunt je weerstand. Lichaamsbeweging kan verder de verhouding tussen Bacteroidetes en Firmicutes verbeteren én bacteriën stimuleren die gunstig zijn voor de mucosale immuniteit en barrièrefuncties.

Afgelopen jaren wordt dan ook steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van onze darminhoud op ons psychisch functioneren. Zo worden relaties gevonden tussen de samenstelling van onze darmflora en bv depressie, ADHD en autisme.

Een goed leesbaar en praktisch boek in deze context is onder andere de Zweedse bestseller ‘GELUKSETEN – Het verband tussen goed eten en een goed humeur’ uit 2018 over de recente wetenschappelijke inzichten over de relatie voeding en darmflora en geestelijke gezondheid inclusief diverse recepten waarmee je die darmflora positief kunt beïnvloeden.

Welke beweging is goed voor je darmen?

Alle soorten beweging is in principe goed voor je darmen, als het maar niet te intensief is. Het kan namelijk wel zo zijn dat door langdurig en/of intensief sporten je darmen overprikkeld raken. Je hebt misschien wel eens een Tour de France wielrenner of een marathonrenner een overhaaste ’pitstop’ zien maken. Als jouw darmen gevoelig zijn voor zulke extreme prikkels, kun je beter kiezen voor langzame en rustige sporten. Een van de beste vormen van beweging voor je darmen is wandelen. Het is ontspannend, bevordert de doorbloeding en stimuleert de spijsvertering op een rustige manier. Zwemmen en fietsen zijn andere vormen van beweging die lief zijn voor je darmen. En yoga verdient een speciale vermelding. Door de twists en draaiingen die je daarbij maakt, stimuleer je heel specifiek de doorbloeding in het buikgebied. Samen met een diepe en ontspannen buikademhaling is yoga echt een feestje voor je darmen!

  • Zie ook het onderzoek The anti-inflammatory effect of bacterial short chain fatty acids is partially mediated by endocannabinoids. Onderzoekers van de University of Nottingham School of Medicine onderzochten 78 mensen met knieartrose: 38 deelnemers voerden dagelijks 15 minuten spierversterkende oefeningen uit gedurende 6 weken. De andere 40 personen deden dit niet als controle. Zij die consistent sportten hadden niet alleen minder pijn, maar ook hogere niveaus van een bepaald type bacterie in het darmmicrobioom dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Ook hadden de sporters minder cytokines (een indicator van ontstekingen) en hogere niveaus van endocannabinoïden. Volgens de onderzoekers was minstens een derde van het ontstekingsremmende effect van het microbioom te danken aan het verhoogde niveau endocannabinoïden.

Meer lezen?