Ga naar de inhoud

Verbeterde slaap

Bewegen en sporten kan op een indirecte manier bijdragen aan het verminderen van enkele psychische klachten. Zo is bekend dat bewegen/sporten een positief effect kan hebben op de slaap. En een verbeterde slaap heeft weer een positieve uitwerking op het verminderen van depressieve klachten en helpt bij herstel van een burn-out.

  • Mensen met een psychische aandoening ervaren vaak een slechte slaapkwaliteit in vergelijking met de algemene bevolking.
  • Slechte slaapkwaliteit verergert de symptomen van geestesziekten en draagt ​​daarmee bij aan verhoogde fysieke comorbiditeit.
  • Het is aangetoond dat lichaamsbeweging een effectieve niet-medicamenteuze behandeling is voor het beheersen van slechte slaap in de algemene bevolking.

Er was weinig bekend over de effectiviteit van gerichte inspanningsinterventies voor het verbeteren van de slaapkwaliteit bij mensen met een psychische aandoening. Reden voor nader literatuuronderzoek: Does exercise improve sleep quality in individuals with mental illness? A systematic review and meta-analysis (03.11.18) . De conclusie uit deze recent verschenen meta-analyse: ‘Sporten verbetert de slaap bij mensen met een psychische aandoening. Slaap moet worden beschouwd als een belangrijke uitkomst van inspanningsinterventies!’

Leestip: Beter slapen door te sporten