Ga naar de inhoud

Recovery run

De RCVRY RUN run is opgezet voor vrouwen met (borst)kanker. Sport en bewegen met & na kanker heeft een aantal voordelen, zie hiervoor ook de Exercise Guidelines for Cancer Survivors.
Lichamelijk actief blijven tijdens het oncologische behandeltraject verbetert het functioneren in het dagelijks leven, vermindert vermoeidheidsklachten, vermindert angst en depressieve gevoelens en verbetert kwaliteit van leven.

Aldus Miranda Boonstra, bewegingswetenschapper, marathonloopster en oprichter van de RCVRY RUN. Onderdeel van de missie van de RCVRY RUN is om in alle provincies professioneel begeleide (hard)loopgroepen voor vrouwen met (borst)kanker op te zetten. RCVRY RUN wil de boodschap verspreiden dat sport en bewegen tijdens kanker een onderdeel moet zijn van het behandeltraject. Een actieve patiënt met kanker kan de chemokuren beter verdragen en de therapie vaker afmaken, heeft een betere slaapkwaliteit, heeft een gevoel van empowerment en zal na de behandelingen beter en sneller herstellen en vaker eerder participeren in de maatschappij (werk en/of thuis).

In gesprek met Miranda Boonstra

Ik ben in 2017 begonnen met Recovery RUN in Nijmegen en had toen echt het fysieke voordeel van trainen tijdens het behandeltraject op de voorgrond staan. Het behoud van conditie en kracht was de belangrijkste pijler. Dat is nu wel veranderd, de kracht van onze trainingsgroepen is juist de combinatie van fysiek, mentaal en sociaal welzijn. Het trainen met sparringpartners en het aanbieden van een veilige omgeving waarin samen gesport kan worden.

Je kan aan heel veel dingen deelnemen als je ziek wordt, maar het is al snel betuttelend. Hier ben je met mensen die allemaal vooruit willen. Het gaat er niet om wat je niet kunt, maar om wat je vandaag wel kunt.”

Een quote van een van onze oud-deelneemsters aan Recovery RUN. Een sportieve vrouw die door de behandeling voor borstkanker tegen haar eigen grenzen aanliep. Na de eerste chemotherapie kende ze haar eigen lijf niet meer terug. Ze wilde graag blijven sporten, maar wist ook dat ze het zonder begeleiding niet vol zou houden. In het ziekenhuis  werd gezegd dat ze kon blijven doen wat ze altijd deed, zonder te vragen wat ze eigenlijk deed. Ze was gewend een bepaald tempo te lopen en wilde dat nu op haar vertrouwde rondje ook weer halen. Op deze manier vroeg ze echt teveel van zichzelf, zowel fysiek als mentaal. Door het hele behandeltraject nemen conditie en kracht namelijk af. Dit komt onder andere door een daling van de rode bloedlichaampjes, waardoor er minder makkelijk zuurstof door het lichaam kan worden gepompt. Bij Recovery RUN moeten we dus vaak ervaren loopsters afremmen. Ze op zo’n manier laten trainen dat ze toch voldoening uit de training halen, ook al zijn ze minder snel geworden. Op deze manier wordt het trainen geen frustratie uurtje, maar een uurtje ontspannen buiten bezig zijn. Geen duurlopen, maar korte intervallen afgewisseld met kracht- en balansoefeningen. En het samen trainen blijkt een belangrijke motivator:

“Ik had geen zin in allerlei dingen die werden aangeboden vanuit het ziekenhuis, zoals make-up avonden en praatgroepjes. Tijdens de trainingen werd al snel duidelijk dat dit sporten wel wat voor mij was. Ik trof een groep dames die zo fit mogelijk wilde blijven en met wie ik kon sparren over het behandelproces.”

Beginnende lopers vinden het vaak juist spannend om te gaan trainen tijdens het behandeltraject. Dan is stimuleren nodig; laten zien dat ze veel meer kunnen dan gedacht en dat je op een leuke manier aan je conditie en kracht kan werken.

“Ik heb mij dezelfde week nog aangemeld, enigszins in blinde paniek natuurlijk. Ik bewoog heel weinig, deed niet aan sport en ook verder had ik geen actief leven. De periode tot de operatie heb ik met de trainingen en tips mijn conditie nog aanzienlijk kunnen verbeteren. Dit gaf een goed gevoel en heeft denk ik bijgedragen aan het herstel van de operatie.”

Omdat wij niet met schema’s werken, maar echt individueel kijken wat iemand kan op de trainingsdag kan iedereen aanhaken. Dit zorgt er ook weer voor dat de training geen stressmoment wordt. Soms zou een loopster fysiek wel meer kunnen doen, maar heeft ze de mentale ruimte niet om een extra loopje tijdens de training te doen. Dan kletsen we wat en haakt ze gewoon het volgende loopje weer aan. Door samen te trainen zien de vrouwen die nog midden in het behandeltraject zitten dat de vrouwen die al in hun herstel zitten echt vooruit gaan. Dit geeft ze vertrouwen dat er ook voor hun een leven na kanker is.

Onze landelijke trainers hebben een achtergrond als hardlooptrainer, runningtherapeut, mindfulnesstrainer of leefstijl/vitaliteitscoach.

Voor meer informatie kijk op www.rcvryrun.nl of op onze instapagina recoveryrun_nl