Ga naar de inhoud

Hardlopen met Parkinson

Naast boksen en dansen kun je ook hardlopen inzetten bij de ziekte van Parkinson. Lees hierover het verhaal van Arno Brons, de oprichter van Hardlopen met Parkinson.

In september 2019, op vrijdag de 13e, kreeg Arno de diagnose ziekte van Parkinson. Hij was een maand eerder net 50 jaar geworden. Arno was en is nog steeds hardlooptrainer. Hij heeft vanaf zijn 20e altijd al hardgelopen, als recreant. Bij deze sportieveling viel de diagnose dan ook rauw op zijn dak.

‘Na mijn diagnose kreeg ik het advies om vooral te blijven bewegen. Daarom zocht ik een parkinsonarts met hardloop- en trainings/ coachingservaring, die mij zou kunnen leren hoe ik ondanks parkinson toch kon blijven hardlopen. Ik zocht op ParkinsonNet, maar vond niets. Mijn revalidatiearts in het Meanderziekenhuis in Amersfoort gaf me de tip om het zelf te doen: ik heb immers zelf parkinson én ik ben hardlooptrainer. Ik besloot de opleiding Sportinstructeur voor parkinson te volgen.” Hij richtte in 2021 ‘Hardlopen met Parkinson’ op. Arno, enthousiast: “Het doel is om mensen met parkinson in beweging te laten komen, op een manier die bij hen past. Hoe eerder je het bewegen oppakt, hoe beter het is voor je lijf en brein. Het gaat niet om afstand of snelheid, maar om te kijken wat er wel kan en om het loopplezier.’

Nu geeft Arno drie à vier keer per week hardlooptraining aan mensen met Parkinson, zowel aan beginners als aan mensen die al hardloopervaring hebben.  Voor de mensen zonder hardloopervaring maakt hij een 10 weken programma met een bepaald doel. Mensen willen vaak te snel en te ver en raken geblesseerd en de motivatie kwijt. Met een rustige opbouw en persoonlijke begeleiding lukt het om het vol te houden. Voor de mensen met loopervaring heeft Arno een loopgroep opgericht waar wekelijks gezellig samen wordt getraind. Beginners die het 10 weken programma hebben doorlopen kunnen zich ook aansluiten bij de loopgroep.

Klik hier voor het volledige en inspirerende artikel over Arno.
Bron: Parkinson Magazine

Zie Bewegen bij Parkinson

Voor meer informatie over de positieve effecten van o.a. boksen en dansen bij Parkinson.