Ga naar de inhoud

Runningtherapie op recept

Vanuit de huisartsenpraktijk: een slimme zet voor lichaam en geest

Steeds meer huisartsenpraktijken in Nederland ontdekken de kracht van runningtherapie. Hardlopen als behandelvorm wordt ingezet om zowel fysieke als mentale klachten te verminderen. Maar waarom is deze interventie zo effectief, en hoe kan het toegankelijk worden gemaakt voor meer patiënten?

De kracht van runningtherapie

Runningtherapie is een vorm van begeleid hardlopen waarbij niet de prestatie, maar het effect op gezondheid en welzijn centraal staat. Onderzoek toont aan dat regelmatig bewegen helpt bij het verminderen van stress- en burnoutklachten, diverse angsten en tegen depressieve klachten. Daarnaast draagt het bij aan de algemene conditie en helpt het bij chronische aandoeningen zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.

Door runningtherapie aan te bieden vanuit de huisartsenpraktijk, wordt de drempel verlaagd voor patiënten die anders niet snel in beweging zouden komen. De huisarts en praktijkondersteuner kunnen het integreren in de reguliere zorg, waardoor het voor een breed publiek beschikbaar wordt.

De praktijk

Hieronder enkele inspirerende voorbeelden uit de praktijk:

  • Runningtherapie vanuit Huisartsenpraktijken Medi-Stad in Lelystad.
    Deze twee huisartsenpraktijken bieden runningtherapie aan voor patiënten met klachten zoals somberheid, stress, angst, paniekklachten, lusteloosheid en piekeren. De nadruk ligt op ontspannen hardlopen in de buitenlucht, zonder prestatiedruk. Klik hier voor het exclusieve interview wat wij hadden met de initatiefnemers Annette Mangard, huisarts en praktijkeigenaar Medi-Stad en Carolien Dijkmans, POH-GGZ en runningtherapeute.
    Hun video over runningtherapie is een mooi voorbeeld hoe je dit aanbod drempelverlagend in beeld kunt brengen.

  • Kom in beweging
    Het unieke aan onze aanpak is dat er altijd een manueel therapeut en een psycholoog meelopen (Huub Busser en Karin Naaijkens). Wij doen dit al zo’n 8 jaar samen. Sinds dit jaar (2025) is er voor de komende 2 jaar geld beschikbaar gesteld uit innovatiegelden van de zorgverzekeraar. Binnen Eenplus, het samenwerkingsverband binnen het gezondheidsentrum van diverse hulpverleners wordt running therapie nu als een project gezien voor de komende 2 jaar om zodoende ook de huisartsen meer betrokken te maken. Zij zijn de verwijzer en kunnen gebruik maken van dit effectieve, duurzame, preventieve laagdrempelige zorgaanbod.‘ 
    De runningtherapie is kostenloos voor de patiënten van de huisartsenpraktijken van Velp en Rozendaal. Zie ook het krantenartikel Eerst bewegen en dan pas naar de psycholoog als dat nog nodig is.

Hoe gratis aan te bieden?

Een belangrijke vraag is hoe runningtherapie betaalbaar of zelfs kosteloos aangeboden kan worden. Er zijn verschillende slimme strategieën om dit te realiseren:

  • Vergoeding via zorgverzekeraars – Sommige verzekeraars bieden binnen hun aanvullende pakketten een (gedeeltelijke) vergoeding voor runningtherapie. Ook kan het worden opgenomen in preventiebudgetten.
  • Samenwerking met de gemeente – Gemeenten investeren steeds vaker in gezondheidsbevordering en preventie. Runningtherapie kan hier een waardevolle aanvulling op zijn.
  • Financiering via de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) – De GLI wordt vergoed vanuit de basisverzekering en richt zich op een gezonde leefstijl. Runningtherapie kan hier onderdeel van uitmaken.
  • Subsidies en fondsen – Er zijn diverse gezondheidsfondsen en subsidies beschikbaar voor projecten die de mentale en fysieke gezondheid bevorderen, zoals via ZonMw.
  • Samenwerking met werkgevers – Bedrijven kunnen runningtherapie aanbieden binnen vitaliteitsprogramma’s of als onderdeel van re-integratietrajecten voor werknemers met stressgerelateerde klachten.
  • Vrijwilligers en stagiaires – Runningtherapeuten in opleiding, fysiotherapeuten en sportstudenten kunnen runningtherapie begeleiden, waardoor kosten lager blijven.
  • Samenwerking met sportverenigingen en fysiotherapeuten – Lokale sportclubs of fysiotherapiepraktijken kunnen ondersteuning bieden bij de uitvoering van runningtherapieprogramma’s.

Een veelbelovende toekomst

Runningtherapie heeft de potentie om een vast onderdeel te worden van de eerstelijnszorg. Het biedt een laagdrempelige en effectieve manier om zowel lichamelijke als psychische klachten aan te pakken. Door slimme samenwerkingen en financiële mogelijkheden te benutten, kunnen steeds meer huisartsenpraktijken deze interventie gratis of tegen lage kosten aanbieden.

Meer informatie