Ga naar de inhoud

Zoek je een spreker?

gespecialiseerd in

  • neurosciense?
    Kijk hieronder dan met name naar Erik Scherder, Mark Mieras en Niki Korteweg.
  • bewegen/sporten voor ons brein?
    Kijk hieronder dan met name naar Fabio D’Agata, Mariëlle Beckers, Perry Coppiëns & Edward Maitimo en Sonja Borgsteede.
  • de effecten van bewegen en sporten op de psyche?
    Kijk hieronder dan met name naar Bram Bakker (psychiatrie), Fabio D’Agata (persoonlijke ontwikkeling), Han Baeten (stress en burn-out), Mik Borsten (psychiatrie), Perry Coppiëns & Edward Maitimo, Rinne Oost (zelfvertrouwen) en Sonja van Hamersveld (leefstijl in de GGZ).
  • dementie?
    Kijk hieronder dan met name naar Erik Scherder en Perry Coppiëns & Edward Maitimo.

Onze suggesties voor enthousiaste en inspirerende sprekers:

ERIK SCHERDER
Hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Erik Scherder is onder andere bekend van Het Fitte Brein, De Wereld Draait Door en het boek Laat je hersenen niet zitten. Ook heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het project Dementie in beweging

BRAM BAKKER
Nederlands bekendste psychiater, schrijver, oprichter van Uitgeverij Lucht (gespecialiseerd in non-fictie over gezondheid, sport en welbevinden) en initiatiefnemer van De Balanskliniek. In Nederland heeft Bram de Runningtherapie meer bekendheid helpen krijgen onder andere middels het boek RUNNINGtherapie – Bewegen voor je (overbelaste) brein. En samen met Simon van Woerkom hij de opleiding tot runningtherapeut opgezet.

FABIO D’AGATA
Directeur van SPAT verandert, auteur van Intelligent Bewegen en Samen Intelligent Bewegen en expert op het gebied van lichaamsbeweging voor persoonlijke groei. Zijn inzichten over het menselijk lichaam komen daardoor goed bij het publiek aan. Hij heeft het vermogen de sfeer binnen no-time persoonlijk en interactief te maken.
Na een periode van heftige paniekaanvallen veranderde Fabio D’Agata zijn manier van bewegen. Hij ontdekte dat zijn klachten afnamen. In plaats van het lichaam als een domme kracht te gebruiken, investeerde hij in de relatie met zijn lichaam. Hij weet ondertussen dat het lichaam intelligent is en hoe die intelligentie aangesproken en ingezet kan worden voor de belangrijke dingen in het leven. Aan de hand van praktijkvoorbeelden, onderzoek, interviews met experts én zijn eigen verhaal neemt D’Agata je mee naar een wereld waar beweging en persoonlijke ontwikkeling samengaan.
Fabio laat je anders denken én anders voelen over het lichaam, persoonlijke groei en het leveren van prestaties. Hij schijnt nieuw licht op herkenbare situaties die iedereen bezig houdt in de moderne wereld van vandaag.

HAN BAETEN
Sinds 1991 werkzaam in de psychosociale hulpverlening en sinds 2011 combineert hij zijn werk als bedrijfsmaatschappelijk werker met zijn werkzaamheden als Runningtherapeut vanuit zijn bedrijf Loop jezelf beter. Hij richt zich met name op mensen met stress- en burn-outklachten.
Een van zijn passies is mensen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen. Kennis delen vormt een andere drive in zijn leven. De kloof tussen wat wetenschappelijk onderzocht is over de effecten van bewegen op je brein en de toepassing hiervan in de praktijk vormde voor hem de aanleiding voor het digitale platform Bewegen voor je Brein.
Han heeft zich met name gespecialiseerd in de inzet van sporten bij de aanpak van stress en burn-outklachten.

MARK MIERAS
Wetenschapsjournalist & natuurkundige, gespecialiseerd in hersenonderzoek.
Met zijn lezingen heeft hij een flink bereik: van een college voor artsen en een voordracht bij de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen tot een theaterlezing voor het brede publiek.
Hij noemt zichzelf serieus en inhoudelijk, maar ook een verteller, gevoelig voor de magie van een zaal vol mensen. Hoe groter de groep hoe tastbaarder de herkenning, de verbazing en de consternatie zijn, en dat biedt bijzondere kansen voor een spreker die de menselijke geest als thema heeft. Alhoewel hij wetenschapsjournalist is, en geen acteur, gaat hij met de zaal over een grens waarbij het niet meer alleen om kennis gaat maar ook over verrassing, ontroering, plezier en soms verdriet. Leren is beleven.
‘Op mijn podium kantelt de wereld. Want samen zijn we niet alleen spreker en publiek, we zijn ook onderzoekers en proefpersonen die onze hersenen laten werken: door te experimenteren en ons te laten verrassen. De zaal is ons laboratorium. Zo komt wetenschap dicht op de huid.’
020 – 673 00 02 / mark@mieras.nl

MIK BORSTEN
Opgeleid als fysiotherapeut. Hij is in Nederland vooral bekend als runningtherapeut en ultrasporter (7 maal winnaar dubbele triathlon). Ook is hij bekend als organisator van vele ultrawedstrijden maar ook ludieke lopen, zoals de jaarlijkse kerstmannenloop. Daarnaast is Mik al vanaf 1989 werkzaam als sporttherapeut in de psychiatrie en oprichter van loopnu en stichtinggezondverstand.
“Een dag niet bewogen is een dag niet geleefd” is zijn levensmotto!
Mik geeft regelmatig lezingen in clinics waarbij het bewegen als verbetering van de conditie van lichaam maar ook de geest centraal staan. In een enthousiaste en stimulerende presentatie laat Mik zien hoe je kunt omgaan met je eigen grenzen, en hoe je je motivatie kunt stimuleren. Op een eigenzinnige wijze legt hij een opvallende verbinding tussen sport en de maatschappij. Mik: “Mijn grote passie voor het sporten breng ik dagelijks over op mensen met een psychische handicap. Door mijn aanpak hebben inmiddels dertien(!) mensen uit mijn groep – op een verantwoorde wijze – de marathon volbracht! Hun prestatie toont aan dat ook mensen met een chronische handicap tot heel veel in staat zijn!
De ambulante zorg in Nederland is teveel gericht op het onvermogen van mensen. Juist het aanspreken op hun gezonde kant heeft alle aandacht nodig! Mik: “De psychiatrie is in gezondheidsland een beetje ‘een vreemde eend in de bijt’. Ten onrechte, want per jaar zoekt bijna één miljoen mensen in Nederland, enige vorm van psychische hulp. Ik vind dat deze hulp over het algemeen veel te verbaal gericht is. Vandaar mijn aanpak met sport. Ik wil laten zien dat sport een bijzonder therapeutisch effect kan hebben op psychische stoornissen. Sport heeft ook bewezen een goed alternatief te zijn voor medicijnen; op zijn minst kan iemand met sport het gebruik van medicijnen doen dalen en op deze manier steeds meer de verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen gezondheid. Ook in de eerste lijn, bijvoorbeeld bij burn-out klachten, is veel te winnen met sport. Wie kent niet het aloude adagium ‘in een gezond lichaam huist een gezonde geest’? Sport doet het ziekteverzuim dalen.”
Voor de vierde keer al liep Mik met zijn groep cliënten een marathon; mensen vaak met een flinke beperking (schizofrenie, manisch depressief etc.) die daarmee aantonen tot veel in staat te zijn. “Mensen veranderen hierdoor!”

NIKI KORTEWEG
Wetenschapsjournalist en neurobioloog. Ze schrijft o.a. voor NRC Handelsblad en nrc.next. Haar werk is ook te vinden in bladen als Psychologie Magazine, Santé en Libelle en in Science Centre NEMO. Niki Korteweg is auteur van het boek ‘Een beter brein. Kan hersenwetenschap ons slimmer maken?’
www.nikikorteweg.nl

PERRY COPPIENS & EDWARD MAITIMO
Perry Coppiëns is grondlegger van de Cognitieve Fitnesstrainingen die hij ontwikkeld heeft samen met Prof. Dr. Margriet Sitskoorn (hoogleraar klinische neuropsychologie en auteur van de bestseller ‘Het maakbare brein’). Hij heeft een sterke fascinatie voor de verbinding tussen lichaam en geest en zet als trainer graag mensen in beweging die een uitdaging aan durven gaan en geprikkeld willen worden. Mensen met veel plezier en enthousiasme op een gezonde, verantwoorde manier in beweging krijgen en in beweging houden, dat is wat hem drijft.
Edward Maitimo is mede-ontwikkelaar van de huidige Cognitieve Fitness methode. Hij heeft een eigen praktijk als trainer en coach waarin hij mensen onder andere begeleidt in het omgaan met stress. Edward volgde hiervoor vele opleidingen en bekwaamde zich in Mindfulness, Hartcoherentie, Brainmanagement coaching en diverse andere technieken waarmee hij mensen begeleidt. Edward zet zich graag in om op een actieve wijze te helpen bij een plezieriger en gezondere manier van leven. Het beste uit anderen halen is een belangrijke drijfveer voor Edward. Hiervoor is hij continue op zoek naar vernieuwende methodes die werken.
Uit steeds meer onderzoek blijkt dat bewegen een gunstige invloed heeft op de conditie van de hersenen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat nieuwe hersencellen worden aangemaakt (neurogenese). Bewegen stimuleert bovendien de groei van het aantal verbindingen tussen hersencellen en het bevordert de mogelijkheid dat hersendelen functies van andere delen van de hersenen overnemen (neuroplasticiteit). Dit wetenschappelijke inzicht staat aan de basis van Cognitieve Fitness, een unieke beweegmethode die fysieke inspanning combineert met cognitieve uitdaging en bewuste ontspanningsoefeningen.
De methode is inmiddels twee keer onderzocht door het Trimbos instituut en kent een brede toepasbaarheid. Het wordt onder andere ingezet binnen de GGZ, de ouderenzorg, onderwijs en (top)sport. Naast deze hoofddoelgroepen organiseren wij voor overige organisaties cursussen en workshops om medewerkers op een leuke en uitdagende manier kennis en middelen mee te geven om fysiek en cognitief gezond te blijven. Verder verzorgen wij sinds 2012 in samenwerking met het Trimbos Instituut de opleiding tot Cognitieve Fitness trainer en hebben we inmiddels ruim 130 trainers opgeleid.
Nieuwsgierig geworden naar deze beweegmethode?
Perry en Edward worden veel gevraagd voor workshops, lezingen en congressen waarbij vitaliteit en de wisselwerking tussen beweging en het brein centraal staan. Zij weten op een originele wijze kleine en grote groepen mensen mentaal en fysiek in beweging te krijgen. Met een combinatie van inhoud, beweging en uitdagende oefeningen slagen zij erin om een serieuze boodschap op een interactieve en humorvolle wijze over te brengen.

RINNE OOST
Vanaf zijn geboorte slechthorend is, kreeg op 22-jarige leeftijd te maken met een langzaam verergerend verlies van zijn zichtvermogen. Rinne was vanaf jonge leeftijd al een actief sporter maar het langzame verlies van zijn zichtvermogen noopte hem te stoppen met een aantal sporten. Tijdens een revalidatie in een revalidatiecentrum voor blinden en slechtzienden kwam Rinne in aanraking met het tandemfietsen en sinds 2006 deed hij mee aan wedstrijden. Eind 2009 meldt hij zich bij de nationale selectie en deed in 2012 mee aan de Paralympische Spelen.
De herinnering aan de Paralympische Spelen van London 2012 zit Rinne Oost nog vers in het geheugen. Hij ging met een bronzen medaille naar huis. Een prachtig sluitstuk van zijn jarenlange trainingsarbeid.
Rinne is beschikbaar om zijn inspirerende levensverhaal te vertellen aan geïnteresseerden. Hij is zich onder andere gaan toeleggen op het geven van lezingen en het verzorgen van cursussen en trainingen rondom omgaan met je beperkingen. De kracht van het denken vormt hierin de rode draad. Op een inspirerende en interactieve wijze ervaren de toehoorders hoe krachtig het denken is en hoe je succesvol doelen kan bereiken.
Voor het boeken van een lezing kunt u gebruik maken van onderstaande contactgegevens;
oost_rinne@hotmail.com / 06 – 42 48 49 47 / www.facebook.com/RinneOost

SONJA BORGSTEEDE
Psycholoog, docent en runningtherapeut. Ze werkt samen met Mariëlle Beckers in hun eigen praktijk Buro Bloei in Amsterdam. Binnen Buro Bloei zet Sonja graag waar mogelijk sport en beweging in, als onderdeel van de begeleiding. Overtuigd van de helende effecten van beweging (fysiek én mentaal), uit zowel eigen ervaringen, als de wetenschap, schreef zij samen met Mariëlle het boekje ‘Kom van die Bank af! – over pubers en iets met bewegen enzo‘. Met dit boekje probeert zij zoveel mogelijk anderen met het sportvirus te besmetten en met name pubers meer in beweging te krijgen.
Sonja spreekt over alles wat op het snijvlak ligt van de psychologie en beweging.
Meer informatie over haar bedrijf en achtergrond is te lezen op www.buro-bloei.nl

SONJA VAN HAMERSVELD
Oprichter van Charly Green, daagt hulpverleners in de zorg uit om bewegen een structureel onderdeel te laten zijn in de behandeling en begeleiding. Sonja zet zich al jaren om een gezonde leefstijl een plek te geven in de zorg.
Minder pillen meer bewegen. Bewegen als medicijn, wat levert dat op bij psychische problemen. Sonja is betrokken bij het ontwerpen van een richtlijn hiervoor en mede-ontwikkelt technieken en EHealth programma’s om mensen meer inzicht te geven en intrinsiek gemotiveerder te maken voor beweging en andere gezonde keuzes.
Sonja is ontwikkelaar van het programma Winst met leefstijl: een bewezen aanpak in de zorg om mensen te verleiden tot meer betere keuzes. Tot slot: Sonja gaat zelf ook graag uitdagingen aan en verlegt haar grenzen regelmatig met wielrennen en hardlopen en zorgt daarbij voor haar eigen fitte brein.